餐廳: 嘉麟樓
資訊:

2016-09-21 4390 瀏覽
好感動,細佬出黎做左幾年工作,終於有能力請家姐去半島食餐好既。一入到去已經俾呢個茶具佈置吸引坐位後既佈置,好有舊上海既風味。連筷子座都好有特色餐前小吃 - 琥珀合桃,好甜好脆好香口,之後問職員原來樓下有得買,不過要百五蚊得一小包。片皮鴨 - 一生人中食過最好食既片皮鴨,個皮好脆好香。個海鮮醬好香甜,味道有啲似平時食腸粉用既甜醬。塊包皮好薄又唔易穿,唔似出面果啲一係就厚到似棉胎,一係就薄到穿窿。有4款配料,除左平時成日見到既三絲外,仲多咗一款蜜瓜絲,十分清甜爽口。綜合呢道菜黎講,一個字:正!食片皮鴨時有專人係隔離serve我地,食完一塊會主動幫我地包第二塊,服務一流!剩番既肉同骨職員問我地想點整,我地決定用黎煲湯,個湯十分濃郁好味!紅燒豆腐(唔係好記得菜名) - 個豆腐好香好滑,竹笙好爽口,唔錯!咕嚕蝦球(?)(又唔記得菜名)- 我唔食蝦,不過佢地話好食。香桃匈牙利鬈毛豬咕嚕肉(呢個超記得菜名)- 啲豬肉炸得好香脆但唔會影響左肉既質感,加埋甜酸醬同啲桃既配襯,簡直係一流!瑤柱蛋白炒飯(?)- 個飯炒得幾香,不過同之前幾個餸相比下就冇乜特別乾清棗皇糕 - 甜得嚟唔會太膩,好香既紅棗味,又唔
一入到去已經俾呢個茶具佈置吸引
坐位後既佈置,好有舊上海既風味。
連筷子座都好有特色

香桃匈牙利鬈毛豬咕嚕肉(呢個超記得菜名
乾清棗皇糕 - 甜得嚟唔會太膩,好香既紅棗味,又唔黏牙,值得一試!
杏仁茶 - 好香濃又唔太甜,食完發現個有少少蛋白痴係碗底
最尾餐廳送上椰汁糕同薑汁糕,一共有8件,為呢餐畫上完美句號。

期望下次再嚟嘉麟樓食飯!
2016-09-08
生日