和牛燒肉‧純

Japanese Wagyu Yakiniku Pure
剛剛去完日本玩,都心食儘靚和牛,在5日4夜的行程裏,起碼三餐燒肉無走雞啦!點知食得個一餐,有點失望了!還好那餐真的很好吃!所以在福岡回來香港後,我和男友第二晚已經急不及待要去嘆番餐靚和牛先!之後朋友幫襯過呢間和牛·純,論牛肉質素頗高,和牛級數幾好,如果想食靚和牛,又唔太concern價錢嘅,就要來呢度食下。所以,here i am,來左!呢度環境好和式,而且裝潢高級,真是俾到我好正宗日本料理店的感覺!除了有壽司枱之外,更設有幾間vip room,穩私度高,談天把下酒最啱!餐廳採用了先進的屏幕點餐,可以睇清楚相片才點。不過餐單上的圖片像真度其實已經好高,不會出現圖過於實的情況,因為呢度用的材料真是落足料,件件都係飛機貨,由日本空運直送的靚牛,自然格外嫩滑啦! 純種和牛來自佐賀、宮崎、飛驒、鹿兒島、長崎、熊本等地,不時轉換。只取日本和牛,宗旨是一切以優質行先,確是名副其實「純」和牛專門店。就好似我今晚和男友來食的呢個和牛盛盒一樣,一上枱,那粉嫩的紅色真是要有番咁上下級數才呈現到出來的色澤,識貨的我當然一眼就睇得出啦!4式和牛包括有 特選日本產和牛牛排肉, 特選日本產和牛上牛排肉, 日本產和
所以,here i am,來左!

餐廳採用了先進的屏幕點餐,可以睇清楚相片才點。
4式和牛包括有 特選日本產和牛牛排肉, 特選日本產和牛上牛排肉, 日本產和牛上肩眼和 日本和牛赤身肉。
未嘆靚和牛前來個開胃醒胃的菜沙先。配以黑醋味道清新可口。
再來要介紹下兩杯特飲,分別是 蘋果醋荔枝梳打和白桃汽酒。兩杯各有特色,其中 帶黃色的是蘋果醋荔枝梳打清甜,非常濃郁的荔枝香氣和蘋果的味道好夾,男女老少都好啱飲!

而白桃汽酒又是另一番感受,唔好見佢個名是汽酒就小看它啊,因為一飲落口,已經知道酒精濃度唔小料,如果現在有火,我絕對可以表現噴火,是有料到的。飲落就好似桃味的清酒一樣,只是大杯左同加了冰加了汽咁囉!味道倒是挺順喉的,食燒肉配呢杯是很不錯的配搭。而且價錢算抵,高身杯高濃度才50塊,便宜又好喝!讓我不小心也喝多了😈
食燒肉又點可以唔來白飯呢?!雖然我平時唔係幾食飯嘅,但每逢食燒肉,尤其和牛都要食曬成碗飯的!我想應該是飯能中和一下和牛的油膩感吧!而且呢度啲米明顯都係日本靚米,同我在日本高級店食到的口感係一樣㗎!
講左咁耐,口水都乾,靚牛是時候出場了!建議先由油花較低的食起先。所以我們就由 日本和牛赤身肉開始了!切得非常薄的赤身肉,一打開真是紙咁薄,在燈光下完全透到光的,刀功可謂一絕!

亦可能是薄切的關係,又或者佢赤得來,其實都好肥下,😂,所以一啲都唔韌,而且牛味仲好濃潻!
日本產和牛上肩眼的花紋好特別,有點像肉眼的感覺,都是中間位帶根,可是口感就有好大分別了!肉眼的根位太過結實,有時候,根本難於咀嚼,而且欠缺味道;而牛肩眼而且是和牛的牛肩眼一點也不會韌,只是會比一般部位多一分嚼勁,但一點也不會覺得韌,肉味且濃,而油花同時剛好,可謂牛肉味和油花兩者能同時兼得的部位呢!
至於特選日本產和牛牛排肉燒的時候真是格外香逸的!因為油花十足,見到那紅白的比例嗎?真是不一樣!感覺就好似賞櫻般令人覺得好悅目呢!據說,一頭牛的牛排肉得好細片咋,所以是特別名貴和好吃的部位,就好似吞拿魚的拖羅的道理一樣吧?

正常應該兩邊燙兩燙就食的,我的朋友都如是,所以見到我把那上好的牛排肉燒到網紋都出來了,相信他們定會大呼小叫吧😂
和牛的牛排肉就是有這種好處嘛,就是無論我點燒,都一樣是滑不溜手的!呀,是滑不溜口才對!😆

一咬落口,那滿溢的油香一湧而至,整個人猶如飄蕩在雲霧間,我終於明白點解當時阿味吉洋一點解一食親好食的,都會飛上天際了!試過,你都會明白,原來因為:太好食啦…啦…啦…
既然牛排肉咁矜貴,那特選日本產和牛上牛排肉就更加唔洗講,是矜貴中的矜貴啦!你睇下啲牛燒完之後仲幾反油光?

入口即溶其實都唔足以形容它,可是我詞窮,就是入口即溶最形容到了!油花多到我一咬好似唔係食緊牛肉咁,係食緊軟綿綿半溶狀態的北海道牛油咁囉!點解係北海道?因為嗰度的牛乳係最香濃又唔羶,而且係最優質㗎囉!

咁高級咁高質,所以話日本和牛真是牛之中最深得我和男友心的!

和牛燒肉•純

;