2016-04-20 14509 瀏覽
早幾天,去了名家,價錢不算太貴(比起其他真.韓國菜館),一個海鮮鍋都是5××元,但是真是新鮮海鮮料,如果多人去食,計落同平價本地偽.韓國菜館差不多。環境方面,入去都已徑見到很多韓國人光顧,我想應該不太差,店員帶我們到窗邊的枱,可以欣賞維港景包,雖然當天下兩,境色還是不錯呢!講番食物,當日叫左豬肉拼盤(友人不食牛),芝麻葉盤,辣黑鱈魚湯;點菜後,上左8碟前菜,除左泡菜,仲有韓國魚蛋,薯仔粒,波菜,什菜沙律,青瓜,芽菜同小魚!雖然每碟分量不多,但是可以無限量添加,而且店員都唔會黑面。 (請記住:可以無限量添加前菜,在韓國人傳統,我唔係一定要食好多碟,只是如果你間餐廳咁小家,不如你做返偽.韓國菜館吧,唔好收咁貴啦!)首先來個拼盤,唔好以為得好少,其實食落都幾飽,每一款豬肉真是不同的味道,而且豬肉無臭味,是高質素的豬肉;餐廳抽氣系統做得非常好,他們是用爐邊抽氣方式,燒的時候真是無比煙味。什麼是芝麻菜?睇韓國飲食節目就會聽過,其實即是紫蘇葉,菜盤其實都有好多片,而且很乾淨同新鮮,連蒜頭,豬肉一拼食,芝麻菜的香味唔會蓋過肉味,反而加多了風味,更清爽同冇咁油膩。黑鱈魚來到,至少有兩至三片鱈魚片,每件

前菜
豬肉拼盤
芝麻葉菜盤
黑鱈魚來到,至少有兩至三片鱈魚片,每件都有魚味,湯底很好喝,又有魚味,而且到傳統韓荼館一樣有一碗白飯送上
,唔知睇少碗飯,是正宗韓國米,有些似珍珠米,不過又有日本珍珠米咁硬。怕辣的朋友, 可以選不辣的。
辣黑鱈魚湯