2016-07-12 2475 瀏覽
先排見到半島同Tiffany &Co 聯手推出六月限定 tea set : New York Spirit (紐約神韻)心郁郁又想試。約一點到半島大堂,條人龍已經排到...唔知係紅日定端午節嘅威力,我認,我低估咗大家嘅戰鬥力😂排咗3個幾鐘,終於可以入座,真係望穿秋水😑Tea set 最下層係半島聲稱最有代表性的新鮮出爐英式鬆餅,仍然同記憶中一樣,又乾又笠,而所謂嘅有機草莓果醬就只有甜味。中間個層係例牌嘅鹹點:三文魚麵包麵(因為bagel嘅關係有啲硬),青瓜三文治(正常),牛肉酸瓜三文治(因為唔食牛,所以淨食酸瓜三文治,唔錯,比青瓜嘅好味),蘑菇脆撻(麻麻地,撻身軟,唔脆)。而茶點銀架上層的甜糕:云喱拿及白巧克力馬卡龍(好甜,白巧克力味重)紐約芝士餅配藍莓忌廉牛油酥餅(唔錯);青檸椰子杯子蛋糕(都係甜,但椰子味重而青檸味欠缺):Tiffany & Co. 經典藍盒形蛋糕(好靚呀,但係試唔出杏仁味或草莓橙皮味,仍然係甜到入心)茶,揀咗Earl Grey Tea,雖然我對茶唔係太在行,但飲落就只有苦澀沒有茶香!幾年前食過就對佢地嘅scones 止步,估唔到幾年後水準仍然一樣令人失望。要用咁多
排咗3個幾鐘,終於可以入座,真係望穿秋水😑
幾年前食過就對佢地嘅scones 止步,估唔到幾年後水準仍然一樣令人失望。要用咁多時間,排3個幾鐘係咁開揚嘅酒店大堂食一個水準一般,華而不實嘅tea set,我又中伏了!
重點:後來同waitress確認發現,原來酒店會員或VIP只需打電話便可留座💔幾時半島都玩貴賓/會員制
Tea  set  for  2
2016-06-09