2009-03-29 333 瀏覽
由上次去鹿嗚春開始老爸就說要吃仙宮樓, 說了多次今日一家人終和他小學同學一家到來吃飯~雞絲粉皮: 好一般, 比星期一在"上樓"吃到的差(但貴好多), 但粉皮尚算爽口涼拌管廷: 好爽口, 媽媽說好味, 但我就唔鍾意有好多荽茜在內燻雞: 做過功課, 知道燻雞所用的醬汁是自家浸泡的京式鹵水汁, 把黃油雞浸上最少二十分鐘, 再用乾身的茉莉花茶葉煙燻, 吊乾後再手撕而成! 果然不負所望, 個人認為是全晚最好味的一道菜~ 由於有叫烤鴨, 所以只叫了半隻雞, 極速清左碟炒鱔糊: 差差差! d汁得過杰字, 淡得滯完全唔惹味, 我爸煮的比其還好得多, 一個悲哀......椒絲腐乳通菜: 完全唔知點解叔叔會在此叫通菜, 不過佢又肯做, 腐乳味不夠, 冇咩特別菜肉水餃: 幾好味, 我覺得唔錯, 但叔叔好鍾意(佢本身喜吃餃類), 第一輪叫了一打, 後來encore多半打叉子燒餅配榨菜肉碎: 叉子燒餅香脆可口, 榨菜肉碎比鹿嗚春的好, 個人認為是全晚第2好味的一道菜~ 北京烤鴨: 一早從廚房起好皮肉, 沒有像鹿嗚春的即席表演, 興奮度大減之餘, 皮不夠油亮鬆脆, 鴨肉有點乾, 而且唔夠熱......炒拉麵: 幾

炒拉麵: 幾好味, 和大白菜, 火腿及蝦仁同炒, 不過都幾油膩

高力豆沙: 新鮮炸起, 端出來時熱辣辣, 但太實, 餡少

7個人, 叫了2支青島, 埋單一千二百六十幾
總括來說, 味道好一般, 又貴過鹿嗚春(雖然其叉子燒餅比鹿嗚春好一點, 但整體來說鹿嗚春好太多), 除非佢將來有大革新, 否則不會再去

讚:
廁所雖得一格, 但好乾淨

彈:
檯與檯之間有點迫, 坐得不舒服
叫waitor拎多對筷子, 佢隨口應左轉頭就繼續擺檯(當時冇客等用檯, 根本唔急), 完全冇左回事!
2009-03-28