2K
2015-11-25 728 瀏覽
上次食唔到喜之次唔甘心,死心不息!一定要複卓,仲唔比我食到您!專登要求要窗門位又要有景,剩返鐵板燒枱乍喎,無緊要,都好。今晚個場依舊冷清,可能價錢實在太可怕啦!不過啱晒我,夠寧靜可以比我安心地食餐好既。第二次幫襯都巡例細讀一下 menu,今晚主角係燒原條喜之次,其他都無咩所謂啦,當然要好食!由頭盤開始,京都豆腐鍋未試過,先黎助料蘿蔔蓉及萬能蔥,少女期待既心情。洗腳桶?第一個感覺勁搞笑,哈哈哈!侍應四眼姐姐溫馨提示小心木桶側個氣孔會噴出蒸氣,好熱架,小心。多謝姐姐關心。京都豆腐鍋,賣相夠驚喜,係咪師傅係浸緊腳既時間創出依個菜色架呢?打開桶蓋,兩舊豆腐、幾條大蔥、幾片鮮冬菇,依個演繹都幾大堆頭且勞私動眾喎,哈哈。京都豆腐鍋,看似簡單,但味道純樸而清新,有種置身於日本小橋流水旁既感覺。清香醬油、蘿蔔蓉、萬能蔥混和豆腐,返樸歸真,毫不花巧,熱辣辣滑豆腐豆香濃厚,鮮菇彈牙流滿水份,美味!日式蒸蛋,極盡豪華富貴版,好味至極無得彈!松葉蟹腳、海膽刺生、黑松露醬,賣相一流,而且味道、配搭同樣出眾。鮮甜既松葉蟹肉跟海膽搭上滑溜蒸蛋,所有食材味道緊扣相呼應,併出無人能及既美味,必食推介。鐵板珍寶活帶子,勁
鐵板珍寶活帶子,勁大隻呀!有手掌咁大。鐵板珍寶活帶子,廚師先將帶子劏開,起肉慢慢煎,殼上倒入高湯先煮滾。裝作需時,請耐心等候。鐵板珍寶活帶子,先黎個帶子裙邊,半熟十分爽脆,帶子鮮甜味香濃,浸過高湯既精華更能帶出鮮味。特別加上三文魚籽、京蔥絲及青瓜絲同吃,味道更豐富,仲有種清新感覺,口腔散發著京蔥青瓜既香氣。鐵板珍寶活帶子,姍姍來遲,終於到喇!一路望住廚師烹調一路滴住口水呢!
巨形珍寶 size 真係要花點時間慢慢煎,否則濃晒都未熟呢!堅大隻到可以用刀叉品嘗,一隻足夠同美女一齊分享。兩面煎得金黃香口,同時能鎖緊裡面既肉汁跟蛋白質。全熟蒸發左多餘既水份,使到帶子味道更濃縮,質地滑滑彈彈而帶點咬口,配上暖暖上湯非常香甜,再連同咸香脆卜卜三文魚籽一齊食,咸跟甜撞得好味。不過我反而覺得帶子裙邊更加出色喎,哈哈。
碳燒原條赤目魚,咩野話?喜之次剛剛賣晒!我專登為左佢而黎架!唯有食赤目啦。碳燒原條赤目魚,一睇就知好好味,冠軍造型,活既一樣,食慾大增!仲要傳來香噴噴既燒魚香味,我頂唔住喇!
碳燒原條赤目魚,由細到大都勁鍾意食魚眼,即刻插佢雙眼先!要忍痛割愛跟美女分享我雙眼囉,陰功!在不情不願下分甘同味,一人一隻眼啦。熱辣辣骨膠原同滑嘟嘟晶體好鬼好味,仲泛著淡淡鮮魚味架 ﹗碳燒原條赤目魚,我都盡晒力控制住我情緒,盡晒力唔好失控,要保持禮儀慢慢食慢慢嘆架喇,但都唔洗一分鐘就蒸發左條魚囉!怪您過份美味。日本海魚魚味特濃又勁多肉汁,肉質滑溜加上甘香外皮,絕對食唔停口啦!連魚頭魚骨魚尾都要地毡式啜得徹徹底底、乾乾淨淨。好食得過份,但過千蚊條只得手掌咁大,真係有點赤赤痛,哈哈。
洋蔥汁燴銀鱈魚柳,美女最愛食銀雪魚,但次次牛油鐵板燒好悶,師傅話煮個新口味我地試試啦,麻煩晒啊!新煮法。先慢煎銀雪魚,煎得兩面金黃乾爽,再調個汁。炒香大量洋蔥絲浸出甜味,加上湯落調味,放上銀雪魚完成。味道雖然都唔差,金黃香口、肉嫩多汁,但都係乾煎原味加少少鹽最好食!
香煎法國鵝肝,美女要求當然無問題啦。鵝肝偏瘦唔夠油潤,硬係覺得似普通鵝肝,唔係法國肥鵝肝。煮得太熟有點乾,外層脆口包著黏口鵝肝肉,不過不失,一試無妨。
煙肉蘆筍串燒,翻卓煙肉蘆筍,實在簡單美味!燒出煙肉既油香浸入蘆筍之中,蘆筍爽甜多汁仲散發出煙肉既味道,嚥韌咸香混上爽脆清甜,味道多層次而複雜,產生令人驚嘆既化學作用,好好食!
日本和牛粒串燒,輕輕撒上海鹽、黑椒調味就可以燒喇。烤牛肉極香,油脂豐富燒得更香。豪爽地一口四粒夠滿足,牛味濃厚夾雜甘香牛脂,質地外脆內軟,好味道!
金箔士多啤梨果凍,好有彈性震騰騰啊!好得意!普通果凍加上少少金箔,當堂矜貴左。士多啤梨味酸酸甜甜,真係幾好味。
京都豆腐鍋,日式蒸蛋,鐵板珍寶活帶子,鐵板珍寶活帶子,碳燒原條赤目魚,洋蔥汁燴銀鱈魚柳,香煎法國鵝肝,金箔士多啤梨果凍,好滿足、好好味、好飯吧呢。多謝 HKD3000。

日式蒸蛋
洋蔥汁燴銀鱈魚柳