2015-05-29 1709 瀏覽
今日再去詠藜園吃飯, 每次由英國返來都會去吃, 今次不例外!!帶外國朋友來, 原來外國人特別喜吃咕嚕肉及樟茶鴨, 我叫了兩碟給他們吃, 他們開心!! 我覺得特別的地方是, 咕嚕肉的肉質嫩, 皮薄及脆! 同一般的整件油炸的硬硬的, 很不同。樟茶鴨好吃在於瘦肉無肥膏, 很爽口!! 我想是餐廳用料講研才有此效果!! 大家如下次帶鬼佬朋友來, 一定要叫此兩款, 鬼佬一定LIKE!!!不講唔知, 我個姪仔原來識得餐廳的老闆, 我剛看到報紙見到詠藜園推出盲人餐牌, 有我姪仔個樣,我問他, 他話原來老闆娘楊太個人好好, 一直幫他們的盲人會很長時間,成日捐米及月餅給的盲人老人家, 而且很低調唔話要個會要特別鳴謝她! 今次個餐可以發聲的, 用一支筆一點說講個菜名, 有廣東話及英文都有! 我的老外朋友覺得這間餐廳好味同埋好有心! 值得推介!!
2015-05-27
  • 樟荐鴨