2016-08-24 490 瀏覽
想試好耐,不過傳聞要好耐之前book,又要等好耐先有檯..... 滂沱大雨嘅星期五晚上,捉咗隻貓貓陪我嚟等位,行樓梯上去嘅時候已經見到由好多用老夫子封面砌成嘅玻璃,上到等位位置又可以同老夫子&大蕃薯嘅公仔影相,可愛到爆!晚上8點幾,要等50張檯,平時要等位我一定發脾氣唔食,但偏偏當有老夫子、大番薯及貓貓喺身邊,就等幾多張檯都願意㗎喎。可能好多人聽到要等咁多檯都放棄啦,所以店員叫號碼都叫得好快,唔洗半個鐘已經有位世外桃源 ($78)嚟得呢啲玩懷舊嘅餐廳,當然要食返個焗豬扒飯啦!份量幾大,我同貓貓兩個人食都夠;豬扒肥瘦適中、肉質軟腍,上面鋪滿溶咗嘅芝士,好好味😋;番茄微酸,唔似外面有好多只有茄膏味道;炒飯粒粒分明,非常正!金枝玉葉 ($40)可能隻碟好大隻,所以顯得2件芝士焗薯皮特別細;料就充足嘅,有好多煙肉及芝士,不過真係細咗啲呢;仲有可能遲咗啲食,凍咗啲喎!膽小如鼠 ($48)即係涼粉,上面有啲棉花糖,再倒啲芬達橙汁入去;貓貓話嗌呢個係俾我睇㗎喎,外型的確滿分,氹女仔一流😂;不過棉花糖就真係溶得好快,要影相就快手喇;加咗棉花糖及涼粉嘅芬達究竟係咩味呢?係一樣味㗎😂!都係嗰句啦,睇咋嘛,
世外桃源 ($78)
世外桃源
金枝玉葉 ($40)
即係涼粉,上面有啲棉花糖,再倒啲芬達橙汁入去;貓貓話嗌呢個係俾我睇㗎喎,外型的確滿分,氹女仔一流😂;不過棉花糖就真係溶得好快,要影相就快手喇;加咗棉花糖及涼粉嘅芬達究竟係咩味呢?係一樣味㗎😂!都係嗰句啦,睇咋嘛,過癮吓都唔錯嘅!
膽小如鼠
未雨籌謀 ($32)
熱紫薯鮮奶加涼粉又點呢?咪又係一樣味囉!哈哈,而且紫薯鮮奶似係開粉咋喎,冇乜特別了
未雨籌謀
裝飾真係滿分,如果整體可以再舊式冰室啲肯定會更正!食物質素OK啦,唔係超級好食囉,不過菜式都頗懷舊嘅;氣氛都唔錯,食完一定會好開心囉!
2016-08-19
世外桃源