無數咁多朋友都讚過呢間CAFE,終於有時間去試試,亦正值小妹學完月餅,時間稍夜,CAFE開到半夜兩點,男友說地點可以泊車,其實真不錯。空間是有點狹窄,裝潢其實不錯,暗淡情調得來又不失多種色彩,檯櫈有不同質料,幾乎張張檯不同,舒唔舒服就見仁見智,只不過我們被安排了我們覺得不舒服的椅子。CAFE就是這樣,人很多,音樂圍繞全場,前後長檯都係坐了人數較多的客人,我倆被安排在中間,其實真係唔使傾偈,可以對手機食飯,因為嘈到爆,根本聽唔到對方講野。檯面其實有點細小,男朋友都說「張檯咁細嘅?…」我第一次來,不知上菜安排如何,先給他們補補飛「嗯…可能睇住上呢,如果咁唔醒水一次過推晒上檯,就真係唔會放得到囉。」友善的waitress姐姐,對答有親切感,加分!!飲品我點了「黃色」,男朋友點了「榛子朱古力」黃色味道不錯,是檸檬+芒果+菠蘿的SMOOTHIES,清香,唔太甜,爽,很不錯。餐湯是羅宋湯,算夠入味,唔似一D餐廳水咁淡。小食點了帆立貝,上檯熱騰騰,入口都算啖啖肉,醬汁濃郁,入味,絕無欺場,堅係好食! 仲要一客有六隻,一人三隻夠晒滿足!!主菜男朋友點了牛扒,非常熱辣辣,不過只得燒汁,點了七成,其實OV

友善的waitress姐姐,對答有親切感,加分!!

飲品我點了「黃色」,男朋友點了「榛子朱古力」

餐湯是羅宋湯,算夠入味,唔似一D餐廳水咁淡。

帆立貝
主菜男朋友點了牛扒,非常熱辣辣,不過只得燒汁,點了七成,其實OVER 7成,坊間10間餐廳9間嘅熟度都唔係standard,雖然有強烈的味道,但男朋友說過了火,有D韌,起碼去到八至九成了…至於呢塊扒要218蚊,抵唔抵都係見仁見智啦。
而我點了雜菜咖哩紅粒飯,味道不過不失,咖哩可以香D濃D。
雜菜咖哩紅米飯
OVERALL都無咩大問題係咪?
但點解我講流失客人只需一秒,就要多得一位男侍應,圍觀Serve過我咃嘅都有3-4位waiter,各人都好nice,唯獨是一位身型較高大的男侍應

講完野食點都要講下服務嘅~
正當我開頭講過張檯細,男朋友都質疑可以放到幾多野之時…問題就來了
帆立貝用長碟,放在檯的正中心,後來男朋友的牛扒來了,是大圓碟SERVE,上菜的是這身型高大的男侍應,佢棒住碟牛扒,唔出聲,我同男朋友就自然咁推開D碟帆立貝。呢度我還未發現問題所在。
未幾,到我碟咖哩上檯,都係同一位男侍應,佢又係棒住碟咖哩唔出聲,企係我地面前,其實張檯已經無位擺,佢依然係唔出聲唔出手,男朋友好快咁將剩下的帆立貝移到小碟的檯邊,身型較高大的男侍應放底就走。

問題來了,男侍應,你會說話嗎?你會工作嗎?你會動嗎?
作為侍應,見到客人檯面上已經無空間,是否應該幫客人移動位置,而不是齋企唔出聲等客人郁手?
做客人的我們,其實幫手移動也沒所謂,但男侍應以一副老奉等客郁,唔做野,連一句唔好意思,連幫客人騰出空間的意慾也沒有,基於呢個服務態度之下,就算食物不錯(亦唔係真係好食到要翻食不可),要流失客人,只需要一秒,但創業同守業有幾難,書都有讀過。再講,呢位男侍應可以係工作時間同兩位應該已收工的兼職年輕女侍應玩到眉飛色舞,輕輕講埋粗口。基於cafe一個咁casual嘅地方,傾下偈,客人可能唔太過介意,玩到咁開心連粗口都講埋,係咪應該尊重下你仲係工作中呢?點解上菜時不會說話,不會說不好意思,等客人幫你郁,但竟然可以玩得咁開心呢?

作為老闆的,希望可以指點一下員工。

我們都懂的是,學好要十年,學壞只需一秒。就算其他員工表現再好,呢位男員工表現都足以COVER其他人的表現。
2014-08-18
$210 (宵夜)
帆立貝