2013-08-26 754 瀏覽
星期六晚因為想吃住家菜, 於是去了三盞燈澳門食坊.  平日好多時侯, 我和老公都會到呢間餐廳享用晚膳, 因為佢地每一款菜式都好好味, 好像住家飯一樣, 有家的感覺.  梅菜蒸鯇魚腩~ 這個菜每一次老公都必定要吃, 因為係用新鮮鯇魚魚腩即叫即蒸, size 有一隻手掌長和闊, 鯇魚魚腩蒸完後, 魚肉肉質簡直係鮮甜無比, 魚油的香散發滲透出黎, 配搭了甜甜地的梅菜一起蒸, 完全係難以抗拒的一道菜式. 蝦醬肉鬆炒飯~ 米飯炒完後仍然保持到軟綿綿口感, 邊吃邊聞到陣陣濃郁蝦醬香味, 呢個炒飯好好味, 香味俱全, 必食推介!!鮑魚片炒西籣花~ 鮑魚片煙煙韌韌好好味, 有多款新鮮菜任君選擇, 我老公選擇了新鮮爽口的西蘭花, 這樣配搭非常好味!!三盞燈大鍋~ 呢個菜式有好多材料, 包括西芹, 腰果, 白飯魚, 蝦乾, 辣椒.  每款材料都被炸到黃金香脆, 由其是脆炸白飯魚, 炸到非常香脆又香口, 每一款的味道都香香脆脆帶有少許椒鹽香味, 非常香口又好味!!沙嗲鮮魷粉絲煲~ 鮮魷新鮮爽口彈牙, 粉絲索滿了香濃又濃郁沙嗲香味, 每吃一啖都非常香又好味, 非常滿足!!

梅菜蒸鯇魚腩
蝦醬肉鬆炒飯