2015-06-03 396 瀏覽
屋企樓下既其中一間茶餐廳,陪屋企人食飯既好地方,好朋友吹水既聚腳地,呀叔呀伯飲酒既不二之選!其實自從搬左出去住之後就好少係呢到食飯,之前無論中午放飯又好,係屋企叫外賣又好,同屋企人食飯,朋友吹水都好,唔知點解永遠都係揀勵揚。之前呢間茶記都叫算''大''間,加有少少似大排檔,因為佢會霸埋出面D位泥做,不過近幾個月好似食環署打壓左之後就好似無得咁做,所以今次去呢到食飯,硬係覺得少左D野。咁分開堂食同外賣咁講,堂食先!咁如果下午堂食既話,佢會提供4-5個特餐比你,30蚊左右,有飯有粉,正常都會揀得到食咩!除左特餐之外,咁當然都可以揀餐牌既野食啦,但之不過餐牌上既野食真係太多,多到揀唔到,突然會有選擇困難症!粥粉面飯樣樣齊,種類多,基本上你叫得出佢就整得出,不過就40蚊左右!不過嫌煩煩就揀返特餐啦。午餐通常都係叫D碟頭飯或者炒粉面,基本上5—10分鐘就送到,唔洗等好耐,味道都高質,係多油左少少!咁如果夜晚堂食既話,當然就叫小菜啦!都係啦,小菜應有盡有,叫得出就整得出!離遠聞都香噴噴,穫氣夠,味道更加係一流,價錢就80蚊左右啦。咁我呢晚三個人食叫左三個菜,酥炸鮮魷+沙嗲肥牛煲+小炒皇,三樣味道都

咁如果夜晚堂食既話,當然就叫小菜啦!都係啦,小菜應有盡有,叫得出就整得出!離遠聞都香噴噴,穫氣夠,味道更加係一流,價錢就80蚊左右啦。咁我呢晚三個人食叫左三個菜,酥炸鮮魷+沙嗲肥牛煲+小炒皇,三樣味道都幾好,份量都足,但係嫌咸左少少!

咁外賣方面就一般啦,聽電話果個態度經常都好差,叫左外賣都好似得罪左人咁!外賣時間就半粒鐘至1粒鐘,算係接受到既!不過勤大家唔好叫湯面啦,因係湯同面係唔會分開擺,如果1粒鐘先送到就真係唔知食咩好!

Overall 味道高質,份量足,抵食!只不過有一點要注意係衛生問題,可能間野算係舊同''大排檔'',比部分人既印象係污糟,當然有人覺得係風味啦,見人見智。另外地下真係好油,一下唔覺意就冼腳!
2015-05-31