2016-05-25 851 瀏覽
家陣食餐自助餐,動輒要六七百蚊,如果一家大細去食,都幾係嘢。明白到有些朋友的負擔能力,咁今次就講下平民化的自助餐,如銅鑼灣維景,只需四字頭,大部份信用卡都有八五折,已包紅白酒及砵酒任飲,嗜酒的之徙,應該會巧開心。話時話,筆者對上一次來,已經是四年多前既事,當年是公司的聖誕聚餐,猶記得,當時的選擇沒現在的豐富,至少沒有麵包蟹吧!對,凍海鮮一欄,除了基本的長腳蟹、青口、蝦及小龍蝦等,依家真係有麵包蟹食。而且,我當日有食神,嚐到的那隻,多羔到不得了,膽固醇超標萬歲。咸香的火腿,從來逃不出我的五指山,與他的元配哈密瓜齊齊放入口,再呷口砵酒,果真合拍。熱食其實更吸引,因為既有燒蠔燒蝦,仲有多羔的炸軟殼蟹,燒得鬆化的澳洲和牛,同埋萬惡之首,煎鵝肝多士。真係要幾邪惡,有幾邪惡。配紅配白,悉隨專便。還有些中式的小炒,海鮮炒翠肉瓜,酸甜最岩鬼佬食的咕嚕雞球,鬆化的紅酒燴牛尾,以及咖喱等,款式都唔少。沒錯,甜品前,要來點芝士。由於是晚太邪惡,還是專攻些平易近人的Emmental、Edam,配上美酒,同樣享受。甜品有椰撻、鮮果撻、啫喱等,但我卻鍾情於芝士蛋糕,硬身濃香的紐約芝士餅、軟芝士蛋糕,以及大眾愛戴的

甜品有椰撻、鮮果撻、啫喱等,但我卻鍾情於芝士蛋糕,硬身濃香的紐約芝士餅、軟芝士蛋糕,以及大眾愛戴的提拉米蘇,全也不放過,味道算是合格。
賣點賣點,雪糕是哈根大師的出品,是回本位吧!
連續兩晚Buffet,要沖杯熱檸茶消消滯。
如說選擇勁多水準超高,就呃你的。但咁既價錢,包埋紅白酒任飲,仲想點?
用餐優惠
試食活動