2013-09-24 84 瀏覽
Pizza 可說是我喜愛食物之一,  今次與一大班朋友食左好多正野啊~羅馬生菜煙肉沙律伴鯷魚汁: 菜很新鮮, 有面包粒、芝士片, 汁既份量偏少, 而煙肉...就是這麼一條啦~ 作為前菜之一, 等個胃ready for黎緊既pizza & pasta, 是可接受的.傳統雜菜湯:淨睇menu, 估係慣常喝的那種橙紅色, 所以侍應奉上枱時真係有驚喜!竟然係青BB的, 還有陣陣羅勒味, 感覺很fresh! 湯料有青豆, 西近, 蘿蔔等, 但成個湯味道偏淡肉丸:我相信大部為食的都喜歡芝士, 尤其係拉得出絲既芝士. 估唔到呢款幾惹味~ 芝士加上蕃茄醬, 正! 肉丸醃得很夠味, 唔知係咪自己搓既呢呢, 都幾彈牙意大利火腿芝士火箭菜pizza:prosciutto很美味, 肉多肥膏少, 不會太咸; 火箭菜味道帶點辛, 較岩外國人口味, 食pizza用手拿著食較滋味, 用刀較難切開, 個人偏愛芝士, 若多D芝士更好自家製蒜香蕃茄醬鮮蝦天使面:跟慣常食的天使面很不同! 這個自家製的面質較硬身, size較粗, 食起來口感像硬身上海幼面. 蒜香蕃茄辣醬的味道帶出蝦的鮮味, 雖然上碟的蝦非原隻上, 但夠彈牙!

白酒煮蜆扁意粉:蜆的比例算多, 每隻都是已開口, 證明已熟透, 但唔會做到蜆肉從殼內甩晒出黎, 白酒味重些少會香口些, 意粉煮得剛好, 軟硬度適中
荔枝汁香茅薑雪碧:老實說, 我是看中香茅而非荔支的, 因好怕飲到好假既荔枝甜味. 這杯又是怎樣呢?生薑味不太重, 絕對唔會覺得搶喉, 口內好明顯嘗到荔枝甜味, 香茅味則在喉嚨位感受到, 幾特別! 不過杯邊的荔枝....太淋了, 我是否太傻, 把裝飾的也吃掉......
野莓慕絲蛋糕配紅莓汁:非常eye-catching的甜品, 一向鍾情酸酸味味, 所以一定會選這款! 食到咁飽仲食得茖蛋糕? 幸好呢款蛋糕好輕身既, 配埋紅莓汁, 一D都唔覺得滯! 食埋片用黎裝飾既薄荷葉(又食裝飾菜.....), 好fresh! 若果蛋糕中間卷位雪糕, 呢道甜品就拿滿分了.
脆米朱古力榛子條:賣相幾特別, 成支唇膏咁, 榛子做得夠滑, 以脆米做餅底, 增加口感! 以朱古力甜品來說, 它不算太甜, 一人食晒一份都得, 但我還是會跟朋友share, 因可食多幾款~

2013-09-22