2013-08-13 3261 瀏覽
本人和家人經常去金滿庭食下午茶及晚飯, 由於就係屋企附近所以一路都有向身邊的親朋好友推薦 金滿庭 作為一大顆去食晚飯聚會的好去處. 今次出左去外地一個月後番黎再次光顧, 卻實在令我有不快的經歷。今日照常一個人, 差唔多三點半落去食下午茶, 等位帶位點菜開茶都跟往常一樣唔算太耐同幾有效率, 呢樣的確值得一讚.壺人蔘烏龍茶並無一種太過假的"回甘"味 (即無落人工甘味粉吧...), 口感還挺好; 至於食物味道方面, 是日的擔擔麵不及以往的香濃, 少了點花生味, 食得出應該係後來再加湯的原故? 口水雞都比以往的份量細碟, 只係得四小舊而且去左雞皮, 唔太夠雞味但配料不錯, 酸辣甜岩岩好。不過呢d都唔係乜野大問題, 可以理解的, 畢竟下午茶的收費真算便宜, 性價比無得挑剔 (成個下午茶埋單免茶錢加一, 只係$46!) 還可以吧!?..但係今日一路食的時候, 就發覺周圍的食客係差唔多飽餐一頓既時候, 都有被送上西瓜一碟, 及後連我搭檯坐的左右3張單(3個parties, 當中2個係自己一位的食客)都有西瓜送, 咁我就問一位serve開我地檯的女待應係唔係有西瓜/生果作compliment, 佢答我

), 口感還挺好;

擔擔麵

但係今日一路食的時候, 就發覺周圍的食客係差唔多飽餐一頓既時候, 都有被送上西瓜一碟, 及後連我搭檯坐的左右3張單(3個parties, 當中2個係自己一位的食客)都有西瓜送, 咁我就問一位serve開我地檯的女待應係唔係有西瓜/生果作compliment, 佢答我: 唔係送既, 係要自己俾錢點的; 咁okay我最多唔食, 而且睇餐牌要hkd$18 仲要見得果兩片咁大把... 但都奇怪點解咁多人會俾$叫生果

之後我食飽慢慢再嘆下杯人蔘烏龍茶, 就好奇睇下同檯其他食客埋單係唔係真金白銀叫一碟$18得果2塊既西瓜生果盤, 卻發現原來佢地張單寫明係送贈!! 其實果位侍應可以答我話西瓜已經售罄又好點都好, 但係就唔好話係要自己俾錢點!! 此對待顧客的手法出了小小問題, 同一檯同一時間入座點同一張單的下午茶食物, 但係就有唔同的收費方式? 此舉令我覺得此餐廳收費標準並不劃一, 而且針對不同顧客群似乎有著不同的待遇...我唔係想開名指控該侍應, 而係希望可以改善一下呢個問題, 收費更加透明清晰, 將客人同等對待, 實在不明白俾同樣既價錢, 但係就有不同的待遇, 幫襯咁耐都未試過食得咁唔開心, 感覺有d好似俾人歧視咁...不吐不快
2013-08-13
擔擔麵