2014-01-28 899 瀏覽
今日同朋友食團年飯,大家喺大角咀做完運動就去金家樂叫小菜食。金家樂係一間非常街坊嘅茶餐廳,基本上你諗倒嘅小菜都有得食,收銀處不是伯伯就是嬸嬸,侍應通常都串串貢咁,十分地道。因為係團年,今日都叫左幾多餸,有霸王雞,蒸倉魚,咕嚕肉,黑椒牛仔骨,沙嗲肥牛粉絲煲,炒雜錦,炒芥蘭,粉絲雜菜煲,真係幾豐富。霸王雞有雞味,雞肉嫩滑,火候剛剛好。咕嚕肉甜酸適中唔油膩,係件大件細唔多均勻。沙嗲肥牛煲夠入味,不過感覺上肥牛比較少,粉絲份量太多了。炒芥蘭夠鮮夠嫩,雜菜煲亦算入味。以茶餐廳來說,佢絕對合晒格有餘。最正係食到中途,侍應提醒我地因為要收爐,所以先把糖水裝好,放住喺隔離枱先,我地食完飯可以自己拎黎飲。呢 D 人情味,先至係街坊茶餐廳最令人喜愛嘅地方。糖水係芋頭西米露,濃濃的,材料很足,味道唔算好好,但郤令人暖在心頭。

2014-01-27