2015-10-17 646 瀏覽
我一直都係 漁民樂 “大角咀”店的忠實粉絲,親民店前幾月開始改革後,就大不如前,甚至令到我開Account 寫低依個食評! 真係太大打擊,風味不再!一年前開始每星期起碼3﹣4次黎幫襯,點解要來:1.湯底認真製作 <- 蕃茄湯底無以前咁濃郁2.有唔同魚既部分可供選擇3.價錢非常親民 <- 新的餐牌(點餐紙)亂七八糟!4.以前高CP值<- 現在一點都不高今次已經係最後一次食 漁民樂! 傷心退場!漁民樂本身給我的感覺是親民的食堂,食物有水準,蕃茄同喇沙湯底都係誠意之作!我經常點 “以前” 餐牌的自選二人面餐! 留意! 係以前餐牌! 兩碗兩餸面,一個小食,有魚肉既魚湯浸時蔬,仲加埋兩杯飲品當時覺得CP 值超高,所以因此每星期都來幫襯幾次! 即使之後加左價我都覺得係值得的.但!!! 幾個月前開始,漁民樂,不再樂!!!漁民樂之前 長沙灣是有間分店,環境有點亂,跟大角咀店有很大差距,早前結業了。我都有去食過,經歷好深刻,我要講:個位哥哥仔經理亂咁落單,最後來左個完全唔熟既豬潤既碗湯到,佢話換過俾我,最後都無換,食物質素好差完全與大角咀無得比,我去左一次就無再去!點知 依個話自
一年前開始每星期起碼3﹣4次黎幫襯,點解要來:
1.湯底認真製作 <- 蕃茄湯底無以前咁濃郁
2.有唔同魚既部分可供選擇
3.價錢非常親民 <- 新的餐牌(點餐紙)亂七八糟!

4.以前高CP值<- 現在一點都不高
今次已經係最後一次食 漁民樂! 傷心退場!

兩碗兩餸面,一個小食,有魚肉既魚湯浸時蔬,仲加埋兩杯飲品
但!!! 幾個月前開始,漁民樂,不再樂!!!

我都有去食過,經歷好深刻,我要講:個位哥哥仔經理亂咁落單,

點知 依個話自己係經理既經理之後來左 大角咀,HELP! 一連串既惡夢就開始!
1. 個經理成日都打錯單,打多左凍飲錢,打漏野,打錯食品咩都有發生過,有次佢話個系統壞左,佢要手寫單銀碼紙俾我,價錢又係寫錯。啖面剛剛放入口既時候叫人換位,我每次黎幫襯都睇到佢對客人既不禮貌同自己落錯單硬要講話係客人講錯,或者硬SELL錯既餸好食點要客人食。
我每次黎食,我都盡量叫其他人幫我落單,除左佢同四眼哥哥仔外,其他侍應都好有善,佢地默默地走出去送外賣(阿經理哥哥大大聲接聽外賣都係講錯價錢同落錯湯底的)。

2. 餐牌內容 短短幾個月改左起碼兩次,我經歷到既第一次改餐牌,價錢加了,我覺得可以接受,自選二人面餐 無左“魚湯浸時蔬”等等,選擇性上我都有選擇,點知依個8月改既價牌:
蒸魚配淨米線餐更加無埋,張點餐紙更改不知所謂,亂到不得了,咁樣改法阿哥哥仔經理又繼續打錯單,個份量又小左。

3. 食物質素開始下降,海山雞翼味道無左味,蕃茄湯底無以前咁濃郁,米線散曬。

最激氣既係 我差唔多每兩三日見既四眼哥哥仔侍應同我講:
[我係度返工左成年,個餐牌根本無變過!一直都係咁(今次的上傳既圖)]
我真係激到震! 我幫襯左成年,阿哥仔,我見左你成年,個餐牌隨時識背,你竟然咁講野!

我明白在營商角度或成本上,轉變及加價是難以避免,但在轉變的期間,沒有好好保存漁民樂之前存在誠意的湯底及味道、隨時有機會成了長沙灣分店的翻版。

成日係店食野都唔肯定邊個係老板,希望老板有留意依個評語。
大角咀 好需要一碗有“樂”味既漁湯米線

真心講:湯底一直都用心!其他就好激氣!
2015-08-14