餐廳: 添好運點心專門店
資訊:

2015-07-25 1768 瀏覽
「添好運」算係香港點心界近年相當知名嘅一間,更獲「米芝蓮」評為一星級食肆,可惜咁多年都未曾去過,今次襯得閒終於約埋朋友一齊去較新嘅奧海城分店試下到底乜料子!雖然之前日日經過旺角分店,不過因為鋪頭太細每次都放棄去食,今次細鋪搬大鋪去咗奧海城終於的起心肝去試。奧海城裝修又新又靚,相比之前舊鋪真係華麗十倍,除咗檯凳新束束,而且檯同檯之間都有一定距離,坐得幾舒服。睇起嚟嘅冠冕堂皇下,仍舊保持著平民風格,就係一眾待應都Keep著大眾食堂時期嘅服務心──「唔會點理你」,你有你舉手,我有我同同事繼續嬉笑怒罵。基本上舉手10次,大概有人理嘅次數只有4次。酥皮焗叉燒包 $19先嚟個鋪頭推介嘅「酥皮焗叉燒包」,同平時食嘅麵包皮包嘅叉燒包口感好唔同,因為用麵包皮雖然會令包皮吸收到叉燒香味,但蒸太耐亦會令叉燒味道流失。反而用酥皮焗就可以保持叉燒肉汁鮮嫩。而且鬆化酥皮配上肉感叉燒,一啖兩種口感Mix埋真係正!鳳爪排骨飯 $27飲茶必食之一嘅鳳爪排骨飯,只用不鏽鋼而非瓦盅屬意料中事,因為即叫即蒸關係,所以飯身相對較硬,而且米香一般,排骨肉汁仲未可以流落飯到,只感受到些少油香。不過要讚下隻鳳爪,因為唔係長時間蒸著,

酥皮焗叉燒包
酥皮焗叉燒包 $19

鳳爪排骨飯
鳳爪排骨飯 $27

飲茶必食之一嘅鳳爪排骨飯,只用不鏽鋼而非瓦盅屬意料中事,因為即叫即蒸關係,所以飯身相對較硬,而且米香一般,排骨肉汁仲未可以流落飯到,只感受到些少油香。不過要讚下隻鳳爪,因為唔係長時間蒸著,除個個樣「靚仔」之外,骨肉分明唔似出面檔會一Pat屎咁,味道仲幾好!
古法糯米雞
古法糯米雞 $28

另一鋪頭推介之一,份量幾大隻,而且入面餡料幾多,就算係一個大男人食都絕對會滿足。加上雞件、花生等等都算幾新鮮,唔似其他鋪頭咁會覺得「霉」。
韭王鮮蝦腸
韭王鮮蝦腸 $26

今餐最失望嘅一樣點心,首先,說好的韭王呢?我一啲都見唔到,亦食唔到。其次腸粉皮滑度只屬一般,而且都一啲都唔算薄。米香?Sorry, I can't taste it. 最後蝦份量偏少,一條只有3隻,而且雖然唔「霉」,但絕對唔係最佳鮮度。
香滑馬拉糕
香滑馬拉糕 $15

雖然我平時唔太鐘意蒸包、糕點,但都覺得意外好食,幾有蛋香但又唔會太過,仲香滑唔嚡口,撳落去仲有回彈力!
鮮蝦燒賣皇
鮮蝦燒賣皇 $26

幾好食但同腸粉一樣,蝦嘅鮮量未令我滿足。不過蝦量方面遠勝腸粉,至少我啖啖蝦。值得一讚嘅係面頭上嘅杞子,雖然蒸完一定唔「靚仔」,但少許清新感令成隻燒賣平衡感唔錯!
賽螃蟹春卷
賽螃蟹春卷 $24

連我平時唔食春卷嘅都要大讚一下,外面炸到金黃香脆,仲要唔油膩,入面嘅賽螃蟹仲係保持香軟白滑,真心推薦!
煎臘味蘿蔔榚
煎臘味蘿蔔榚 $15

用上塊狀嘅蘿蔔,唔會太粉、太油,而且食得到蘿蔔嘅香甜味,算係中上水準。
陳皮牛肉球
陳皮牛肉球 $17

大粒、鮮嫩,最可惜嘅係「陳皮」,用咗唔靚嘅陳皮搞到有苦味,而且幾重,牛味幾乎完全被蓋過。
鮮蝦菜苖餃
鮮蝦菜苖餃 $25

用上菜心苖味道鮮嫩,其實本身幾住家Feel,不過相對蝦肉,其實口感味道更似豬肉......另外食食下有幾強烈嘅胡椒辣味,奇怪感超絕UP!!!
雖然好多人都話待應服務差乜乜乜,的確親身感受係「無乜服務」,但相對大酒樓$1x茶介,添好運收$3的確係好平。而且食物水準亦算高,又幾好坐(P.S.呢餐我坐咗4個鐘係到玩手機),整體嚟講算係無得輸。
2015-07-21
酥皮焗叉燒包