2015-11-14 965 瀏覽
去大澳玩,我有80%都只是想吃,無他,因為大澳的著名食肆實在太多了,不吃會對不起自己啊!其中一間必去餐廳,就係其記,重中之重,係佢既凍檸茶。去到既時候,其記仲未營業,門口用條鍊欄住。好慘呀,熱屎辣辣,響門口等左好耐。亦正因為天氣太熱,所以入到黎,人人都叫杯凍檸茶,又或者應該講,剛才每個願意係門口等既人,都係為左呢杯凍檸茶而入黎。呢杯野堅勁之處,在於佢係一杯無加冰但又夠晒冰凍既檸茶,茶味絕對唔會俾冰沖淡。但我個人就覺得味道太濃啦,又酸又苦,好「keng」呀,頂唔蒲。去呢d正宗茶餐廳,食多士係常識。我叫左一份油占多,一份奶醬多,其記烘到面同底都微焦,好香口,果然正斗,係香港人就叫份啦喂!