2015-11-24 2393 瀏覽
再次去到迪士尼酒店華特餐廳享用下午茶,諗住之前享用時,貪呢到有中式又有西式點心所做的下午茶餐。闊別多年,今次再到華特餐廳享用下午茶已經不同了。第一樣不同,是沒有大廳雅座,第二樣不同,是餐牌再沒有中式或西式下午茶之分,反之合併過來成為冷熱盤,令人耳目一新。以往去開迪士尼酒店華特餐廳享用下午茶之人,必定會叫齊中西式兩款不同的下午茶餐享用,因為特別,所以才會有不少人到來享用。今次去既時候撞正迪迪尼10週年,故食物上除了有迪迪尼的公仔食物外,還有一大個10週年巧克力紀念牌放在巧古力 Tiramisu 蛋糕上。呢個 Tiramisu 幾重咖啡味,未必個個人都鍾意。下午茶食得多,可以一次過品嚐冷熱盤就不是有提供High Tea Set的餐廳都會有。冷盤方面都係果D啦!不是酥餅,就是瑞士卷加Macaron等。其實迪迪尼用佢既Signature Figure做食物,落刀或食落口時感覺有點殘忍,因為將個Winnie The Poon個頭切開來食。XD熱盤方面佢有三個選擇,一個三文魚帶子,一個迷李漢堡,而另一個則是蘋果批(唔記得重有乜野含)。大多數人都會點叫三文魚帶子和迷李漢堡。先說三文魚帶子,用菠菜作伴

先說三文魚帶子,用菠菜作伴菜,帶子放在大大塊三文魚餅中間,再加上蟹子,口感不錯,而且又不會過熟令到食物味道降低;而迷子漢堡則只有底層是漢堡包,頂層是小塊焗薯,加上竹筍和厚厚的漢堡扒(得個厚字),但感覺唔錯 (純因為焗薯加左分)。

呢個份量,其實睇相感覺好少,但以下午茶來說應該足夠。假如你想將呢個當作正餐享用,應該未必能滿足胃既慾望。

縱然新款是冷熱盤共存,但我還是比較喜歡以前的中式西式點心下午茶,或許我比較鍾意食蝦蛟燒賣吧!
三文魚帶子
中西式下午茶餐 2013
High Tea Set
10th Anniversary of Disneyland
甜點
咸點