2015-08-25 1225 瀏覽
囡囡想去睇frozen,為咗滿足佢今日一早就同老婆帶她黎disneyland玩,到咗lunch時段加上呢個酷熱天氣警告下最需要的就係必須搵間舒適的餐廳抖涼同醫肚,鎖定咗呢間位於小鎮大街上的corner cafe,時間尚早雖然不用等位但也坐無虛席,服務員安排坐了環境感覺舒適的玻璃露天室內坐,好快我哋就立刻order咗一份牛肉丸番茄炒飯兒童餐,三色烤雞翼,和牛芝士漢堡及小鎮特色三文治(芝士煙肉蛋牛角包),囡囡兒童餐賣相及味道都唔錯,囡囡食得開心,雞翼size太細及烤得太乾身所以非常麻麻,而另外小鎮特色三文治則味道唔錯,老婆最欣賞係佢既巨型牛角包。和牛芝士漢堡則非常普通,和牛漢堡扒太dry,講真真係衰過出面好多餐廳吧!反而伴菜的炸薯條就幾好味。這餐最值得一提的是呢間位於樂園內的cafe竟然唔能夠提供到應有的服務水平,呢點反而令我覺得有點意外,因為入得黎樂園玩的食客瞧點永遠都不會落在價錢上,正常反而是較為看重service,之後才到食物,我發現該餐廳waiter並不算少,但他們永遠都不會自動去serve食客,以waiter人數其實絕對足以應付每枱人客,但卻就相當之被動,食物的等候時間頗長,水飲完也需要叫三至四以加水才能成功,反應亦不算快,更稱唔上殷勤,好像有點不專心,欠缺了基本親切的笑容,以全球國際的主題樂園黎講這現象比較少有的吧!
2015-08-23