2K
剛開業不久既西餐廳,行中高檔路線,試過多間大埔類似既餐廳,Munch Now 算係坐得最舒服、氣氛最好既一間喇。裝修既顏色、燈光、擺設、佈局既協調性都較高,環境比到種好 warm 既感覺,舒服。香港吋金呎土,租金越升越不合理,所以舖面較細,枱櫈都要細一點。幸好餐具碗碟不是誇張地巨形,能夠同時放到兩個 main course、兩碗湯連個麵包籃都尚可接受,但想放多碟小食就有點困難喇,有點屈質。酒牌還在處理中,所以暫無酒精飲品供應呢,不過餐廳都好識做,歡迎自擄紅白酒、香檳、whisky 用餐,暫不收取任何開瓶費。可能初開業既關係,侍應們顯得有點生手,要落下苦功先得喇。跟瑪雅妹妹遲來的飯局,好好享受美食吧。今晚有新鮮生蠔供應喎,兩款法國、一款韓國,我都未試過韓國出產既生蠔,一定要試試。Main course 真係好多選擇,雞牛羊豬、意粉、risotto、pizza、等等,好多野想試、好多野想食,點算好?意想不到有即焗 pizza 供應,聽見都口水流 ﹗隔離枱 order 左我最喜歡既即烤薄脆餅底 pizza,引死人咩,下次一定要試,依度仲要有 margherita pizza,我的至愛,正 ﹗

我對連鎖店或快餐店出品既 pizza 非常抗拒,因為質量參差,大多唔好食呢 ﹗頭盤 menu 有點悶,普通沙律,又係火腿,而鵝肝蜜餞蘋果以前食過,今晚又無 crab cake 食,諗諗先。Munch 有生蠔供應,Good ﹗

韓國生蠔,上枱喇,即刻聞到鮮蠔既味道 ﹗咁大個仔第一次食韓國蠔,真係有驚喜喎 ﹗比想像中好得多,海水味不重,味道好清新帶生蠔鮮味,隱惹有點青瓜香氣,肥美而質感爽口,值得推介,下次會再 encore ﹗

法國生蠔,依隻法國蠔跟韓國蠔相比下有點失色,肉質偏瘦,咬落 creamy,海水味稍濃而帶鮮,都好食。但今晚係韓國勝出,恭喜呀 ﹗生蠔加幾滴鮮檸檬就已經可以提升食味,正到不得了 ﹗如果能夠體貼一點,用紗布包住檸檬,檸汁唔會周圍飛就更加好喇。

煎鵝肝配蜜餞蘋果,作為頭盤份量還可以。鵝肝煎得外脆而裡面軟棉棉,不過鵝肝不是特別肥美油潤,算滿意。如果能夠淋上一個濕潤而酸酸甜甜既汁就更好,會生色不少、味道更豐富 ﹗蜜餞蘋果粉口帶果香,雖然本人不喜歡食甜,但依道菜可以再甜一點,現在有點暗淡無光既感覺,一試無妨。以前層經係另一餐廳食過,演繹得比較出色。

忌廉蘑菇湯,中途食食下突然諗起個晚餐欠個湯喎,唔夠完美,處女座特質。不幸地今晚只有一款餐湯提供,無緊要。依個湯不了 ﹗超水準既演繹,雖然看似簡單又普通既忌廉蘑菇湯,不過打得非常幼滑,半點粗鞋感覺都沒有 ﹗厚薄恰到好處,菇味香濃而芳香,忌廉跟蘑菇味道十分平衡,而且溫度剛好燙口,係最好飲,最正既時候 ﹗忌廉蘑菇湯配煎鵝肝配蜜餞蘋果,硬係覺得唔多襯囉。

餐包,我不是馬虎的餐包,真的嗎?暖暖的包包,包皮略脆而帶濃郁麵包麥香,塗上牛油微微溶化繼而滲入麵包之中,我都認唔住成隻食晒呀,仲要有添食既衝動 ﹗

紅酒燴羊膝,非食不可 ﹗Lucky 點中好野,大力推介 ﹗好食到連隻碟都想吞埋落肚啊,連汁連肉食清光,乾乾淨淨,隻碟完全空空如也立立令。聞到陣陣酒香跟羊肉香味混和,芬芳氣味拍打著腦袋。羊膝份量十足,肉味濃厚又散發出淺淺羊羶味。慢煮使到肉質濕潤而嫩滑,十分軟塾入味,腍得黎又不失趙口,輕輕溫柔地切開已完全離骨。

我鍾意用幼滑薯蓉包住羊肉一齊食,口感同味道更加豐富,昇華極致,而且兩者異常地配合,勁好味呀 ﹗特大呎碼羊膝、軟棉羊肉、濃郁紅酒汁、幼滑薯蓉,再配上鮮甜多汁脆肉瓜,熱辣辣送到,紅酒汁香味撲鼻,外觀吸引,色香味美,無得彈 ﹗

碳燒安格斯牛柳 5 成熟 250 gms,好厚啊,so huge ﹗我一向食牛都只係 3 成,不過牛柳特別厚仲要用碳燒,怕裡面唔夠熱呢。安格斯肉眼或安格斯西冷都經常食,但特厚牛柳就較為少喇。第一眼望見佢既時間已經有觸電感覺,好巨形啊 ﹗又大又厚既牛柳,送到時已聞到好香碳燒香味,籠罩著四周。輕輕按一按,好有彈性喎,賣相討好,色澤鮮明,我唔客氣喇。

即時中間鋸開驗一驗是否準確 5 成熟先,顏色程鮮嫩紅色,肉汁豐富到不斷流出,牛肉味非常濃郁,調味有點重手而略咸,輕返少少就更好啦。口感濕潤,鬆軟而帶嚼勁,唔錯。因為碳燒較難掌握,邊位少不免有點過熟微燶,理解的。伴碟燒菜都一絲不苟,爽甜美味。

韓國生蠔
法國生蠔