晚餐gathering成班朋友唔想在蕃滿門等位食西北風,走咗去對面食放題。大埔其實是一個福地,民以食為天,你要食世界各地的菜式都有,先有紅van華輝雞批 再到三小姐大排檔粵式風味,再有das gute的正宗德國豬手,東南亞代表就有廣福道的莎士亞咖哩(跟米芝蓮一星的筲箕灣「恆河咖喱屋」味道是一樣的,但莎士亞屹立大埔廿載),法國菜就到火車博物館哪邊去吧,而超級城新開泰菜so thai so good都大受歡迎!兔兔貓知道大埔友飲食消費力太太太太强了,不過面對近年大埔的飲食板圖擴展到太和區,I mean芒果大王那一邊,看到蕃滿門天天大排長龍,唔想排不如同自己講食好的,食餐放題吧!大埔友要食放題,永遠要出旺角尖沙咀,煩死人!最近知道大埔有放題了,嗯,這個消息應該跟大埔有戲院開張一樣令人期待。石澗放題在明星酒家後面,斜對面是芒果大王,對面是八妹雞煲,地段算是不錯。門面易找,不過要上樓梯。到石澗放題進餐比較特別之處是,這裡可以有散叫到一定數量便有封頂價,細食的可以和朋友來散叫過口疕,心血來潮又可以來個大吃特吃,超貼心的!有時候,港女會唔明白為甚麼拎住舊生勾勾魚生喺度食,講笑啫,生勾勾的魚生不知幾鮮

有時候,港女會唔明白為甚麼拎住舊生勾勾魚生喺度食,講笑啫,生勾勾的魚生不知幾鮮味。呢日坐完OFFICE一日又一一日,收工即刻搭車番屋企見到石澗放題就坐低!唔使多講,先講魚生。

魚生擺放得極好,好像我去日本魚鮨市場一樣,曾去千兩的帶子,很好吃,這裡的帶子刺身比一向吃放題店的水準要高,首先無雪味,另外很有光澤。一向放題店的帶子,只做到其中一點,但石澗做到。
肯定吃三盤可以回本的。
刺身鮮甜無渣,冰底不是海鮮店的「生水」冰,反而是一小粒一小粒的冰,很精緻。刺身有三文魚,油甘魚,赤貝,劍魚腩,北寄貝,半熟蝦,八魚,大蝦,希零魚和半熟蝦。
大甜蝦size和大喜屋一樣,我覺得最緊要大隻,肉質要彈牙,同埋要剝殼!入口時有黏黏的口感. 蝦味夠鮮甜,肉質結實!實在找不到挑剔之處,只能說我們吃了60+隻,我指每個人!
帶子的可愛之處,在於大件,大件的帶子晶瑩剔透,肉質爽而軟,不會起"滑"~顏色雪白透亮,肉質飽滿彈牙,鮮甜可口!加上一點點海膽帶出海水鮮味,我想不通,這水準為何能做放題,不會蝕本嗎?認真問
重點推介赤貝!!!!真係用有史以嚟食過至正~來形容!來自日本赤貝,外表橙紅色,光澤亮麗!加上濃厚的海洋鮮甜味,口感爽爽爽脆脆,質感ichban!
好鍾意沙律吧和sushi bar這樣開放式,因為我好怕食放題,生鮮食材在廚房內不知怎樣處理,開放式廚房,比起mk和尖沙咀放題....會有信心d 囉。
趁鋪頭這邊有人訂位,忍不住我會影相,太大張桌子了吧!可以放到6盤刺身船呢~不用迫到嘔。加上電視機,我超需要,因為有時候我要和朋友追劇睇住佔領現場同新聞,這是非常重要的~
只有五張點菜紙,但其實每張有十多項20樣食物,尖沙咀放題則是一張只有5至8樣食物 ,選擇一樣多~同埋呢,我成日點少嘢食睇到眼花!!我覺得少一點點菜紙,反而更清晰~
至於這個創意手卷則........嗯,裡面的芥辣尤魚很好吃,但是紫菜太淋,實在不太好

中同,同事,大埔友,老豆生日,可以喺度食,阿媽唔會話搭車遠,自由行嚟食一樣咁正啫。

題外話/補充資料: 員工都OK親切 有個少女待應好好笑容
2014-12-06