2016-02-01 1362 瀏覽
小時候最鐘意來大埔呢個熟食中心,因為野食好味又唔貴,就算搬走左,有時都會返來回味!今日又是這樣的日子,估唔到係星期六11點未夠下面停車場條隊已經好長,揸車入來真係要早d!本身食完豬扒面想買走魚蛋粉,可惜,阿姐話今日太多人做唔切,就算你坐遠d都唔送,所以,我又坐低食埋啦!一碗麵都等左20分鐘,叫左我最愛的米粉,因為佢地米粉彈牙,又唔會過淋,條條分明,加埋清甜的湯底真係好正!而家好難食到真米粉,出面唔係太淋太碎就太膠!重點主角當然係魚蛋,我鐘意食佢地魚蛋係因為佢有魚味但唔「聲」,4粒魚蛋加3片魚片$28一碗!數粒白魚蛋又彈牙又有質感,細細粒一啖一粒炸魚片仲好味配埋脆卜卜的炸魚皮!細細塊但勁脆,鋪滿係碗麵上面,絕對唔係得一塊個種!就係這種簡單的幸福!Ps:唔夠可以加魚片
就係這種簡單的幸福!
Ps:唔夠可以加魚片
  • 魚蛋粉