2K
2015-12-06 955 瀏覽
終點!十點粉嶺出發去鶴藪水塘行到大埔鳳苑落山剛好 lunch,搭的士入三門仔食傳聞中美味魚蛋粉。首次探訪,朋友仔隻狗唔入得室內,幸好有食客主動讓出門口唯一坐位比我地,thank you。聽老闆嬸嬸講近排經常被食環處及消防處巡查,投訴消防違規,搞到檔都唔敢開呢!睇黎因為食肆競爭激烈而被其他舖頭搞呢,開檔幾十年生意同口碑都不俗,遭人妒忌吧。能近距離一睹老闆嬸嬸煮麵既風采,都幾踢腳架喎!巧遇熱心村民叔叔推介食物,咁就免除好多煩惱喇。魚蛋麵走蔥,湯底好香濃、好清甜,不禁飲多幾口。鹼水麵好爽好彈,趙到爽爽聲甚有感覺,而且散發淡淡蛋香。白雪雪大大粒魚蛋似潮州板魚蛋呢,好有彈性,魚味亦非常濃厚,高質好味上等貨。仲有鮮嫩帶甜靚菜芯做配菜,好好味!淨鳳爪,炆到鳳爪膠口帶滑都係第一次試到,肉質有咬口,味道香甜不濁,真係幾好味。淨水餃,樸實不奢華不花巧,豬肉味濃彈彈的,木耳跟蝦同樣爽爽的,食材緊扣結實不散,好味道。淨柱侯牛筋腩,好重八角味,柱侯醬十分入味,浸透每肉絲每條纖維,入口鬆化棉棉又無渣,好食。牛筋膠得黎滑嘟嘟,大愛!最討厭硬屈屈牛筋。就係因為依十幾筋牛筋腩老闆嬸嬸今日先冒險開檔乍,無理由倒晒去架麻,

淨柱侯牛筋腩,好重八角味,柱侯醬十分入味,浸透每肉絲每條纖維,入口鬆化棉棉又無渣,好食。牛筋膠得黎滑嘟嘟,大愛!最討厭硬屈屈牛筋。就係因為依十幾筋牛筋腩老闆嬸嬸今日先冒險開檔乍,無理由倒晒去架麻,多謝晒。

雲吞河走蔥,河粉好結實唔鍾意,辣椒油,微辣帶香,合格啦。好采連湯連辣油一齊掃入口都唔錯,一口雲吞結實蝦爽,豬肉甜美好食而且唔肥,食得過。食左碗魚蛋邊,再黎鳳爪、牛腩、水餃每款幾舊,但硬係唔夠飽咁,無咩幾可黎三門仔,食多碗河粉穩陣喇。

魚蛋麵走蔥
淨鳳爪