2015-01-06 928 瀏覽
尋晚一家人到彩福吃晚飯,好彩我地6點幾早去,如果唔係都無位。一如以往,全家6人,一人叫一菜。燒腩仔,外皮鬆脆,腩肉少少肥,入口溶化,口感十足。鹵水豬腳仔,鹵水汁的花椒八角味十分香,豬腳仔亦夠入味,如果再燘淋D會更好食其它什菜煲,什菇炒雞柳,涼瓜炒蛋,水準之作,好食但不會有太大驚喜。不得不提的就是這味客家燘豬肉, 見餐牌推介這味菜是今年的炆豬肉大賽的金獎作品,於是便試一試,豬肉用的是五花腩, 有膽固純超標的媽媽開初也因為外觀太肥而不敢食,但我們全家人一致讚好下,佢都試食左少少,佢話食落去又唔會覺得好肥, 蚊得好淋,好好味。腌過的雪菜加上薑蔥蒜,十分野味,送飯食一流,連小學一年班的侄仔都要添飯。用石窩上,可以保持溫度,而且份量亦不少,好似食極都重有咁,絕對值得推介。

一如以往,全家6人,一人叫一菜。
燒腩仔,外皮鬆脆,腩肉少少肥,入口溶化,口感十足。
鹵水豬腳仔
馬拉盞炒芥蘭
客家燘豬肉

題外話/補充資料: 6個餸+8枝啤酒六百令蚊,都幾抵食,不過當日有兩個婚宴,一個滿月宴,一個生日宴,傳菜阿姐似抄散多,衝衝忙忙又幫你執野,成日問你D野食完未幫你收,好煩!如果唔係呢樣美中不足,都可以算係一餐好嘅晚飯。
2015-01-03
鹵水豬腳仔