2K
2011-03-20 108 瀏覽
早年試過太子分店,真係好差好唔惦,服務、環境、食物都未能逹標,所以一直以來對小肥牛印象唔多好 ~ 之後又試過尖沙咀係地牢既分店,地方唔算大,長方形格局,有電視睇,仲有幾間 VIP 房,枱櫈密度可接受,中間有條大大既通道可行。可能地牢係無窗關係,大廰都好嘈吓,完全傾唔到計,要好大聲講野先得。但係服務出奇地好喎,個個阿姐都面帶笑容又殷勤細心,難得難得。不過食物就太一般喇,暫時最滿意既出品仍然係大埔分店 ~ 但服務就尖咀分店依度出眾啲 ~ 大埔開分店,一試難忘,火鍋料新鮮、湯底足料無欺場,選擇多,有刺生又有其他較特別食材,好滿意 ~ 但係今次出品跌晒水準,有點失望 ~ 不過侍應阿姐表現親切,還主動提點我地得兩個人可以每款叫半份,咁可以食多幾樣野囉,讚 ﹗謝謝。火焰醉蟹牛柳粒鍋,想試啲特別野,次次唔係雞就魚,一係清湯加沙嗲有啲悶,最後決定試吓小肥牛既招牌火焰醉蟹牛柳粒鍋啦。Waitress 妹妹過黎 serve 我地,向放左酒既牛、蟹君什菜點火,炒一陣,等啲酒精燒晒後就放湯等佢滾喇。試一試,牛同蟹既味都唔太出,反而最濃既係冬瓜味。牛柳粒,有趙口,又未至放話好靭,但係酒味好濃,就算烚左好耐,臨走

火焰醉蟹牛柳粒鍋,想試啲特別野,次次唔係雞就魚,一係清湯加沙嗲有啲悶,最後決定試吓小肥牛既招牌火焰醉蟹牛柳粒鍋啦。Waitress 妹妹過黎 serve 我地,向放左酒既牛、蟹君什菜點火,炒一陣,等啲酒精燒晒後就放湯等佢滾喇。試一試,牛同蟹既味都唔太出,反而最濃既係冬瓜味。牛柳粒,有趙口,又未至放話好靭,但係酒味好濃,就算烚左好耐,臨走再試,都係然濃烈。蟹肉有啲梅,唔多新鮮,而且好細隻,所以個湯咪無蟹味囉。

手切頂級肥牛,賣相好靚,一睇就知係真正既手切牛,但未見雪花。上次去尖咀間小肥牛,夠膽食搵啲機切既扮手切,離晒譜。見啲顏色依然鮮紅,代表味道仲未夠濃、仲未夠甜。掉落水拖兩拖,一試都唔錯,牛味夠又嫰滑,滿意啦。

鮀鳥肉,肉質嫰滑美味又健康,含高量的多元不飽和脂肪酸,對心臟有益,又有豐富鐵質比牛肉更多。

脆鯇片,唔夠脆喎,仲有啲鞋添,味道帶腥。

鮮蝦滑,發現裡面有啲結冰,雪到入晒雪,一來解凍不足,不來不是即日鮮。蝦膠夠膠,放入蝦粒可令口感更豐富,鮮蝦滑彈牙爽口,好味道。猜成球狀放係杯裡面不易處理,雪到較乾唔夠黏,如果鋪平係碟上面會較為容易片落火鍋中。

鮮四寶丸,有牛、豬、墨魚及鯪魚,我最喜愛既鮮打丸,但依度每款丸都一般,尤其鮮墨丸好假,口感硬實。沒有手打丸應有既鮮味同彈牙口感,味道還可以。

雞子,美味可口既雞子,如果先用花雕浸過,會更好食。坊間成日話已形補營,又話壯陽,其實只不過係蛋白質黎之麻,咁有效的話啲人就唔洗食偉哥、食春藥啦。

桂花蚌,今次好削,唔多掂,鞋口,唔鮮唔滑唔爽,今日失晒水準。

美國桶蠔,打邊爐我較喜歡美國桶蠔,貪佢味夠鮮濃、夠大、又實淨,但今次洗到爛晒,搞到大量蠔汁同蛋白質流失,有點失色,不過好采依然美味。

竹笙,爽嫰美味,吸晒所有既精華,正呀。

火焰醉蟹牛柳粒鍋
手切頂級肥牛
2011-03-10
美國桶蠔
手切頂級肥牛
  • 美國桶蠔、頂級手切肥牛