2015-11-02 1111 瀏覽
又到自己地頭搵食的時候了,八妹雞煲都食過好幾次喇,今次就寫下佢啦~到達時間係閒日晚上6點半, 已經8、9乘滿坐!再晏少少就要等位了~但坐低就見到好消息,會搬大d,勁開心,咁咪好囉~~黎到八妹,煲底就緊係要叫雞煲啦~今次叫左小辣,佢的小辣不太辣的,唔太食辣的人都可以一試,反而愛吃辣的人,就起碼中辣啦~為左就下朋友,我就唯有食小辣啦今次~雞煲一上已熟,但建議都煲一陣先食,熱d會再好味d~好香的麻辣味,麻的感覺剛好,過癮得來唔會麻到脾~有麻得來又唔會咬到花椒,好香~食到中途,先前叫的小吃來了~炸軟殼蟹呀,香脆熱辣辣的,炸得亦夠乾身~再來麻辣豬耳仔~好麻辣呀,麻辣過個小辣煲~好正~但食得多就會咸得滯,食到咁上下之後,攞佢黎送邊爐料就good fit 喇~餐前小吃及飲品有以下選擇~事不宜遲,加湯打邊爐啦~加湯tips:唔好加咁多呀,唔係會唔夠麻辣香,會變左清湯邊爐架喇~而我呢,仲一定會加碗辣雞汁 ($12)~ 加半碗入湯底,剩餘的會攞黎點邊爐料食~香濃好多嫁~打邊爐先食海鮮,叫大蜆冇晒,反而讓我有機會試到好新鮮的珍珠蚌~海鮮夠鮮就好味,好甜的呢~同埋冇沙呀~!安格斯牛夠淋,夠嫩滑都好唔錯,再肥d
又到自己地頭搵食的時候了,
八妹雞煲都食過好幾次喇,
今次就寫下佢啦~

到達時間係閒日晚上6點半, 已經8、9乘滿坐!
再晏少少就要等位了~
但坐低就見到好消息,會搬大d,勁開心,咁咪好囉~~
黎到八妹,煲底就緊係要叫雞煲啦~
為左就下朋友,我就唯有食小辣啦今次~

雞煲一上已熟,但建議都煲一陣先食,熱d會再好味d~
好香的麻辣味,麻的感覺剛好,過癮得來唔會麻到脾~
有麻得來又唔會咬到花椒,好香~
食到中途,先前叫的小吃來了~
炸軟殼蟹呀,香脆熱辣辣的,炸得亦夠乾身~
再來麻辣豬耳仔~
好麻辣呀,麻辣過個小辣煲~
好正~
餐前小吃及飲品有以下選擇~
事不宜遲,加湯打邊爐啦~
而我呢,仲一定會加碗辣雞汁 ($12)~
加半碗入湯底,剩餘的會攞黎點邊爐料食~香濃好多嫁~
海鮮夠鮮就好味,好甜的呢~同埋冇沙呀~!
安格斯牛夠淋,夠嫩滑都好唔錯,再肥d仲好~
點左墨丸~
平日打邊爐我已經好少食丸的了,通常食'滑'(e.g.墨魚滑),但呢度d墨丸又確係幾好食架喎~
一d都唔會粉,仲有好多墨魚肉在內,好有口感~

野生竹笙是必點的呀,因為夠晒索味呢~
白雪雪的金菇菜都係索味之選~
飽晒~
期待下次去新店,睇下搬大左的話質素係咪都 keep 到咁好先~!

2015-10-22
  • 雞煲