2015-09-11 620 瀏覽
一行4人喺大埔做完野就坐得食下呢間食評吾錯既八妹雞煲, 入面陳設就好似一般既茶餐廳甘, 算整齊乾淨企理, 同一般雞煲一樣, 首先食完雞煲, 然後加湯打邊爐. 我地首先點左ERDINGER 黑啤同白啤. 然後點左個雞煲雞煲半隻都有10 幾件肉吾錯, 其實黎到個D雞肉已經熟, 不過D佩菜, 好似洋葱甘要等佢炒多兩野香D林D, 甘成個煲就食得, 雖然個煲D汁吾多, 但係勁濃味, 雞肉滑度OK, 而且好吸汁, 所以雞肉食落去十分JUICY, 而個汁同四川雞煲吾同, 主要有SATAY味,而且會見到雞肉上有一點點紅色, 應該係有少少香辣既香料, 雞煲汁入面仲有少量辣椒同麻子, 整體個汁配雞係十分惹味可口混丸:有魚蛋, 牛筋丸, 墨魚丸, 貢丸, 4樣都十分彈牙新鮮淮山:夠爽口, 不過放入去煲耐左就會變粉狀, 睇下自已想點食, 又係一樣吸汁佳品手切肥牛: 呢隻手切牛切得十分薄身, 所以就好似一般肥牛甘, 牛肉味對手切牛黎講吾算勁,不過好在切得夠薄:所以咬落去會有少少油脂。去彌補番牛味既不足西班牙黑豚豬腩片:切得薄薄既豬肉佈滿住脂肪, 豬肉味好濃,而且份量亦十分多,呢個推介!炸響鈴: 一黎到已聞到係新
我地首先點左ERDINGER 黑啤同白啤. 然後點左個雞煲
炸響鈴: 一黎到已聞到係新鮮炸起, 炸得十分鬆脆, 放入去煲內三秒就要拎番出黎, 正。!
脆肉鯇魚片: 少骨多肉, 脆鯇夠厚同夠爽口, 有魚味但不鯹, 吾錯
安格斯肥牛, 呢個推介, 牛肉比較厚身, 油脂同筋膜同肉, 大慨係三三三之比, 所以口感平均, 筋 肉 肥 每一部分放入口內都感受到。 吾錯
牛肉粒: 呢個其實就好似手切牛切左粒甘, 即係口感有咬口左
韮菜餃: 餃皮夠薄, 入面既韮菜多得黎新鮮, 十分美味
不得不讚係我地加左幾次湯, 佢既SATAY雞煲味仍然仲有, 而且因為麻子辣椒等香料既關係越煲越有味, 所以呢個雞煲係值得推介.!
2015-09-10