2015-08-02 321 瀏覽
雞煲同打邊爐一樣有鋪癒,耐唔耐就要食一次。朋友一半食辣一半唔食,所以叫一個醉雞同一個中辣雞煲。醉雞滿佈紅棗同杞子,雞件亦有好多,一上枱酒香四溢。中辣雞煲都幾有入味,不過唔算太辣唔夠過癮呢。食完一輪雞就急不及待點打邊爐食材,八妹有唔少食材選擇,連貴少少嘅牛肉類都有。肉類方面,豬肉望落平平無奇,但淥熟之後都好得,半肥瘦吸收埋辣雞煲嘅湯汁,正。牛肉就有牛柳粒、美國肥牛同本地手切。牛柳粒勁鬆化,吸埋啲湯不得了。美國肥牛我就麻麻,因為佢切得比較大舊,反而本地手切細細舊,入口即溶。跟住就係我嘅邊爐必點,豆卜烏冬薯仔片,仲有冬瓜冇影到。食一個咁入味嘅湯底,如果冇呢類吸味嘅食材就唔夠物盡其用啦~幾欣賞烏冬係日本扁身烏冬,薯仔片仲過鑊炸過,口感幾得意!丸類都係我至愛,大過粒乒乓波嘅叫台灣棒球貢丸,大粒得嚟仍然好juicy,不過食一粒兩粒都好飽嚕。墨丸都非常彈牙。
白鱔片
炸軟殼蟹