2014-08-07 616 瀏覽
波羅冰沙 $50 - 入到舖頭拎起menu,首先入眼既就係呢個波羅冰沙,望落去價錢不菲,筆者本身諗都唔諗就skip左呢個選擇,但望到格黎台之後就即刻叫左。50蚊好似好貴,但份量大到可以2個人share,仲要用半個原隻波羅裝住,望落去外型好有心機整,單係賣相已經加左分,食既時候先發覺原來呢個外型係方便食客,唔會整塌舊冰,都幾細心。相機食完後,第一啖食落去感覺係清香、清新、香甜既天然波羅味香,但冇一啖係冇味既冰。清淡健康,係食呢個冰沙既第一個層次。第二個層次係食到剩1/3時,將冰沙同波羅底既波羅汁撈埋一齊,帶出一種濃香既波羅味,濃、濕、刺激番凍到冰哂既舌頭。食到最後,當然係食埋d波羅肉佢啦。如果你中意食甜品,黎小甜谷order波羅冰沙會係夏日炎炎既最佳選擇。宇治抹茶雪糕-$45 - 叫完波羅冰沙後,由於筆者意猶未盡,見到店內每張台都至少有一個人叫抹茶雪糕,於是都抱住羊群既心理點左一份。講起宇治抹茶,周街都有,而且唔少食店以其之名收貴d,筆者最憎人欺騙其感情,仲要侮辱緊宇治哥哥定姐姐。。。自從中過幾次伏之後就好少再食賣得貴又自稱宇治既甜品。。。。。。相機食先是基本吧。欣賞左兩眼,發覺佢既綠色
波羅冰沙
食到最後,當然係食埋d波羅肉佢啦。
宇治抹茶雪糕
相機食先是基本吧。欣賞左兩眼,發覺佢既綠色比較濃,心諗應該唔會太hea,匙巾落去再上黎既時候,果然有驚喜--雪糕係“結“既,而且好似芝士甘要扯高d先會斷,姐係冇偷工減料,加分!
食落去第一下,感覺抹茶粉落夠,濃抹茶味,不過濃得黎又苦,苦中帶澀,當筆者開始失望既時候,食左一啖抹茶雪糕加紅豆後,紅豆既甜味剛好蓋過苦澀味,而苦味又淡化左紅豆既甜味,令人食落去感覺唔會太甜,苦得黎又冇左種澀味,兩者互相融和、平衡剛剛好,係筆者食過之中最好食既宇治抹茶。
食到最底,係一塊甜既格仔餅,係反轉既梯形,筆者認為其用處有二,其一,另下面既紙杯顯得冇用,變相唔環保;其二,將雪糕托高,另食客食前睇落好多,食完感覺被騙(餅底去到紙杯既一半既高度)。。。。。。
雖然其上碟技巧有待改善,不過,呢間既宇治抹茶雪糕的確係落足料,雪糕同紅豆既份量亦成比例,所以係值得一試!最後好貪心甘講句:筆者認為雪糕同紅豆既份量可以再落多d既。。。。。。
筆者未探訪過日本,未品嚐過正宗既宇治抹茶,所以無法作出更深入既比較,故此,以上愚見,請多多包涵。
2014-08-06
波羅冰沙