2016-03-17 684 瀏覽
以前小學年代, 媽媽一話去食韓國野, 我就知道一定係去食漢陽苑食韓國燒烤, 就算唔係都會係去其他任食韓燒, 因為以前冇咁多韓國菜, 家中又無咩錢, 韓燒係我地少數可選既選擇, 而且仲係任食, 我地通常仲開心過食麥當勞嫁。但食日本野通常都係一年先會食一次, 因為實在好貴。而家選擇多左, 好多韓流文化衝入香港, 我先知道原來韓國有咁多唔同款式, 樣子同風格既野食, 完全唔會輸比博大精深既日本飲食文化選擇好多, 不過我地就選左推介既果醃雞肉石鍋伴飯, 因為石鍋伴飯都算係韓國菜最有名氣既一種, 不過就進化左好多啦~ 佢地已經將雞肉去皮, 食落冇咁油膩~ 石鍋雖然非常熱, 但溫度適中, 唔會滋多一陣就燶晒底, 只會焦焦地金黃色, 飯焦好好食~而且韓國辣醬係自己落既, 加埋佢本身獨有既果香, 個飯辣中帶甜, 所以好易入口越食越想食! 果然唔同以前既韓式石鍋飯呀記得旺角有間辛安東, 原來唔係佢地既專利, 呢度都有安東燉雞鍋, 呢道菜係從1980年在慶尚北道安東市場流傳出黎既。我地叫左小辣, 因為佢地較個辣味真係較得幾不錯, 我地都食到所以先敢叫有辣...相比辣味, 我覺得佢地個醬油當中有菇香, 香料

我地叫左小辣, 因為佢地較個辣味真係較得幾不錯, 我地都食到所以先敢叫有辣...相比辣味, 我覺得佢地個醬油當中有菇香, 香料同埋甜味, 薯仔令個湯底濃番少少, 雞肉賣相一D都唔靚, 但就好似媽媽既煲湯骨咁, 非常入味而且好稔, 一咬就化開, 好有家庭感覺!
呢個食左D既泡菜餃子辛辣湯麵係咪好似辛拉麵呢? 其實除左冇咁辣, 樣樣都好似, 個麵質都好彈牙, 餃子仲超薄皮, 不過入口就唔知係肉汁定係辣湯啦
最後呢個懷舊便當盒係韓國人特產, 佢地平日成日食既飯盒就係簡單既煎蛋, 腸仔, 豬腩肉, 本來平平無奇, 但加入紫菜同辣式醬油調味就變左非常出色既一個飯盒! 令人每日都會好期待既一個午餐餐盒~