2K
2015-10-12 2161 瀏覽
都有年幾無黎幫襯喇,上次大埔飛的出黎買外賣再飛的返大埔,為的只係生昌頂級鹽焗黃油烏頭!朋友仔要嫁去日本喇,最後的晚餐。鹽焗烏頭,極品招牌菜,從來未食過一間好食過生昌架 ﹗有埋標籤寫到明係元朗楊氏烏頭,都試過買所謂元朗烏頭,但完全係兩回事囉,一滴黃油都無。食過咁多間潮州冷,唯一一間烏頭黃油爆到不得了﹗侍應阿姐一剪開魚皮,已聞到魚肉飄香,魚肉鮮嫩多汁,眼見得到的濕潤,肉汁澎湃,魚味濃郁,而且完全唔需要任何調味,點佢本身既黃油已經超級鮮甜﹗依條烏頭既黃油算少架喇,不過依然金光閃閃,真係好味到不得了。試試麵豉醬,調得十分香甜喎,跟其他打冷店完全唔同,不過咸不會嗆。生昌鹽焗烏頭一定要食,唔食必定遺憾!凍膏蟹一隻,凍紅蟹就食得多,膏蟹都係第一次,仲有花蟹、麵包蟹僕應添喎。膏蟹肉好有彈性,點醋食非常開胃,不停啜不停啜,正啊。蟹肉非常鮮甜彈牙,好味。但我要再大隻呀,巨蟹就更爽啦,但今晚無呢。辣汁田螺,雖然我對田螺麻麻,但個汁非常香濃,微辣但係勁惹味,令我好有一食再食既衝動 ﹗最衰本地田螺尾部唔食得啦,每次要專登咬走淨係食粒螺頭較麻煩,但係個味道真係好正,而且螺肉好入味,煮得軟棉帶嚥韌感覺。咸菜胡椒豬肚

咸菜胡椒豬肚湯,點解有蔥有芫茜有芹菜架?我非常鍾意飲湯,連胡椒豬肚湯都唔放過。胡椒味欠棒喎,真係微得緊要,好淡既味道。咸味較濃較突出,趁熱飲都幾好味,但凍左就更咸得緊要,胡椒味要夠勁先好飲架麻。而且料比較少,得幾舊豬肚,咸菜就好多喇,豬肚不過不失啦。

蒜蓉粉絲蒸聖子皇,今次係粉絲墊底喎,唔係放上蟶子面。蒸得耐左少少,過火有點乾韌,味道還算鮮既,一般。

紅燒乳鴿,即係炸乳鴿。一放上枱就聞到非常香噴噴喇﹗咬落皮脆肉嫩,啖啖肉呢﹗外皮十分香脆乾爽,裡面肉嫩又多汁,炸得剛剛好。味道香濃味美,好過大圍強記百倍呀。朋友仔不斷要求阿姐攞椒鹽同喼汁黎,居然咁大間舖係無喼汁架喎﹗椒鹽仲要食完先到呢,嘥氣。

豉油皇肥鵝腸,食極都唔飽,估唔到美女騷兒細細粒,但食量跟得上我喎。最後決定叫肥鵝腸試下,作一個完美既結束啦。經阿姐介紹,豉油皇最好食又最多人食既。熱騰騰送到,急不及待即時放落口。鑊氣十足熱騰騰,好香好香豉油味呀,食落香濃惹味,濃而不咸不搶。鵝腸爽口到不得了,加上大量味菜同吃,非常好食,味道異常豐富﹗試過整條連肥膏食,口感超吸引呀﹗爽中帶啫喱狀既幼滑,但我怕太肥,最後我地一齊都去左肥膏先食,但味道同口感真係一流呀,推介。

鹽焗元朗烏頭、凍膏蟹一隻、辣汁田螺、菜胡椒豬肚湯、蒜蓉粉絲蒸聖子皇、紅燒乳鴿、豉油皇肥鵝腸,兩個人七個餸,我仲食得落架,好想繼續食,美味!與騷兒最後的晚餐,終於可以離開依個鬼地方嫁到日本,祝您幸福快樂喇!

凍膏蟹
辣汁田螺