2014-10-15 2932 瀏覽
其實好難得可以返大圍同媽咪飲茶,多數要係沙田做野先可以返到嚟,因此,為左慶祝我呢個機緣巧合嘅機會,我同媽咪講一定要嚟斗記賀一賀佢。現場所見....門口車都無架,真係好少見! 不過其實呢度都難搵位,等位等勁耐,今次等左十分鐘叫少~有時人多,我拎左張飛返屋企HEA半個鐘都未到我.....由於婆婆其實幾鍾意呢度嘅蘿白糕,因為粉同蘿白比例差唔多,而且煎得幾香~ 美中不足係,我個人認為食野要配一個合適嘅醬先好食,而佢呢度只係提供辣油而無辣椒醬就有啲失色~不過,鏡頭一轉,呢籠香芹潮粉果配辣油就出色勒! 熱氣騰騰上碟,點心應該有如此水評。呢度嘅煎糯米雞真係好好食,煎得香,夾起上嚟唔會散開裡面啲餡亦非常足料,不過特點呢就有啲貴。由於較早前寫過另一篇同區嘅明星酒家嘅薑蔥牛柏葉,係比較之下,呢碟薑蔥牛柏葉就叫做得好,起碼真係有薑蔥味,牛柏葉唔會大舊到會哽死人,底下有啲白蘿白墊底,大點嚟講,其實可以再俾多少少。而咖喱蒸土魷嘅咖喱味就有啲特別,唔係單單係巿面普通嘅咖喱,而係好濃香料味嘅咖喱,似印度咖喱,土魷唔韌好爽口,呢碟野看似平凡,但煮o既人係見到用過心機。媽咪叫我一定要讚下呢度嘅辣油,好香好多渣~ 其他酒

鳳凰煎糯米雞
香芹潮粉果
呢度嘅煎糯米雞真係好好食,煎得香,夾起上嚟唔會散開
裡面啲餡亦非常足料,不過特點呢就有啲貴。
薑蔥牛柏葉
咖喱蒸土魷
媽咪叫我一定要讚下呢度嘅辣油,好香好多渣~ 其他酒樓都未必俾到~ (梗係啦~呢度米芝蓮一星食府嚟架! )
不過呢籠後加嘅上湯小籠包就好流..... 淨係睇個醋無薑絲,我就知佢係敷衍食客!
上湯小籠包
個皮好厚好硬,一啲都唔軟熟,已經好扣分,仲要舊肉咁鬼大舊,完全無空間俾個小籠包抖氣,上湯只佔整個小籠包1/4,真係唔好食。
大圍區嚟講,斗記飲茶真係幾貴,因為閒閒地4個人都2xx
題外話/補充資料: 最近佢地搞緊membership 推廣,免費申請做會員,1蚊1分,滿400即送樽負離子水~ 仲有其他野送~
2014-10-10
$60 (早餐)
鳳凰煎糯米雞
薑蔥牛柏葉