2014-01-13 1853 瀏覽
久仰這拉麵小店的秘製蟹黃拉麵,本想聖誕來一試,但又怕多人……最後都係放棄左,今日經過見有位就諗都唔諗入左去先,應該係過左午飯時間,所以唔需要等位! 一坐底,店員就沖杯用備長炭過濾的暖水比你,幾細心喎 到左食拉麵唔少得嘅動作,填紙仔!正當我想落筆選我想試好耐嘅蟹黃拉麵之時,又被放在窗邊的相片吸引住,據店員說,這是他們新出的節日限定鹿兒島A4和牛拉麵,這小店竟然有和牛食,定價仲比蟹黃拉麵平小小,好就試和牛先! 等食麵時,見到小食有款什錦魚併盤,問過店員後才知道併盤由小池魚、鱈魚、魔鬼魚3款魚,仲有3款汁醬配食,覺得幾得意,又點左黎試! 拉麵食平左$10,宜家又點左款貴D嘅小食,有D心痛 不用10分鐘,有拉麵食喇!拉麵跟一小碟cream加蒜片,店員建議我和牛可以夾蒜片、洋蔥同點師傅秘製嘅cream一齊食,聽完後已等唔切要開動快子了!帶點酸味嘅cream加蒜片、洋蔥同和牛嘅味道好match,半熟的A4和牛肉質夠嫩滑,正! 湯底係純豬骨湯底,親切嘅店員比左小tips我,話用黎點和牛嘅cream,也可隨個人喜好,加入湯底內,可令豬骨湯底變得更滑更香,但不喜歡cream嘅,只嘗嘗他們的純

一坐底,店員就沖杯用備長炭過濾的暖水比你,幾細心喎

拉麵食平左$10,宜家又點左款貴D嘅小食,有D心痛
不用10分鐘,有拉麵食喇!

湯底係純豬骨湯底,親切嘅店員比左小tips我,話用黎點和牛嘅cream,也可隨個人喜好,加入湯底內,可令豬骨湯底變得更滑更香,但不喜歡cream嘅,只嘗嘗他們的純豬骨湯底也可!有意思~ 夠細心~
北海道什錦魚併盤,上怡已好吸引,小弟最喜歡魔鬼魚配小小辣的醬汁,魔鬼魚食落有D軟骨,口感特別~

大圍小店如此出色,難得!可惜,小店地方太細喇,坐得迫左D…… 但都值得推介的~

下次會再試蟹黃拉麵
2014-01-09