2012-10-28 1609 瀏覽
呢個星期,同屋企人去喜靈洲渡假及BBQ,路過坪洲,就膽粗粗去試阿蘇介紹的呢間茶餐廳。上網做足功課,事前book定餸菜。間舖只有三張十人大枱,一張五人枱,以及一張兩人枱,舖面尚算整潔及企理。Book位及叫定餸菜係必要的動作,否則,下次請早。 蝦蒸糯米飯 - 海蝦新鮮爽口、份量多,糯米飯唔油唔硬、又夠香口、富荷葉味蝦膠釀豆卜湯 - 好多爽口的豆芽、釀滿彈牙蝦膠的豆卜,奶白色的湯底富濃郁既楜椒味,似加入豆漿或牛奶煎封魚 - 外皮好脆,內裡魚肉既新鮮又好滑花雕蟹蒸蛋 - 花蟹夠鮮夠多肉、蛋夠滑夠香,花雕酒提升左蟹同蛋的香味客家鹽水雞 - 雞肉夠味、超滑,又係水準之作上湯炒粉絲豆苗 - 豆苗夠嫩夠入味 (掛住食,唔記得拍照。) 屋企人都係嘴刁之輩,今次卻有讚無彈,大叫好味、頂瓜瓜、抵食﹗ 酒徒契爺仲帶叫左支私伙Martini黎助慶添,讓我哋食個痛快﹗ 無可否認,係偏僻小島,呢間餐廳的水準確是一流的,價錢也算合理。
煎封魚 - 外皮好脆,內裡魚肉既新鮮又好滑
客家鹽水雞 - 雞肉夠味、超滑,又係水準之作
上湯炒粉絲豆苗 - 豆苗夠嫩夠入味 (掛住食,唔記得拍照。
題外話/補充資料: 該店有抵食海鮮套餐($1,268),共八個餸菜+糖水,記得預訂。
2012-10-27