2014-12-20 303 瀏覽
我有朋友仔在土瓜灣住,佢介紹我地去食由廚師發板的日本料理。因為我由西環放工再轉車入土瓜灣比較麻煩及放工時間多人,所以我遲到 。我到店裡佢地已經開始食了前菜小吃 ,但好野食才剛開始,有肥美長崎珍珠蠔,食一隻真的不能滿足我,但想到仲有好多美食在後面,只可以忍耐一下。我太鍾意食海鮮了,佢地的黑麵豉燒鯛魚同麵包蟹烏冬令我回味無窮 。等我介紹一下黑麵豉燒鯛魚,佢地把日本黑麵豉搽在一邊,而另一邊是原味,可以給你一次過食到兩種味道,但我比較鍾意食有麵豉那邊,魚肉又甜又滑,而我把魚頭及魚尾也不放過。真的食到有頭有尾。哈哈..........(記得要預先打電話預訂燒鯛魚,如果無訂一定無得食 )另外一款法國麵包蟹烏冬,隻蟹又大又多膏,我無見過咁多蟹膏,我d朋友怕膽固醇越標,所以我食了大部份的蟹膏。廚師放了好多菜同菇去煮烏冬,所以d蟹鮮甜味比菜,菇,烏冬吸收了,怕麻煩唔食蟹的人也可以食到蟹的鮮味。另外一個比較特別的是百合蒸蛋,平時其他料理都是用海鮮蒸蛋,但佢地用百合的蒸蛋,蛋滑及食到百合的清甜味。食日本野一定要食刺身, 三文魚,北韓北寄貝,甜蝦,龍蝦。西班牙黑毛西冷豬扒,醬汁燒牛柳粒。最後食到好飽
我有朋友仔在土瓜灣住,佢介紹我地去食由廚師發板的日本料理。
我到店裡佢地已經開始食了前菜小吃
最後食到好飽要散步半個鍾才回家

價格比較貴,但食到美食,值回價的。