2015-07-07 20784 瀏覽
香港地已經絕少地方有生蠔食。第一成本太高、第二衛生問題、第三要企個人喺度專開蠔。但交通方便的Eaton Hotel Buffet 就可以食到蠔,而且仲唔係每人每次排隊限攞2隻、而係任攞!攞曬又再添! 當日我去係71公眾假期,但沒太多人取蠔,所以我攞左滿滿3碟!蠔沒有太多海洋的鮮味、亦不屬太甜,但好彩大而不腥,落兩滴lemon汁更可以提提神。除左蠔,青口都係任取,但不及蠔新鮮,有少少太乾身。三文魚刺身幾令我意外!次次都俾一大碟,仲多過超市賣一盒幾中蚊果種。品質不過不失,唔係好食到香濃魚的油脂,但顏色好鮮,魚身亦爽身唔會霉。佢地啲熱食真心唔係好好,來來去去豬柳、雞柳、鴨柳﹝唔好意思…當日唔見牛﹞。我都簡唔落手,食左舊鴨硬到死,於是成個熱盤環節放棄左。By the way佢啲麵包好好食!尤其係牛角包同菠羅包。牛角包重牛油味,菠羅包則砟脆皮,食落熱辣辣!甜品方面好花心思,有即製的爆谷機同埋綿花糖!啲爆谷睇落冇咩色,但食落好香焦糖味、份量都滿成杯,分分鐘好食過戲院整。雪糕好貴好貴的M字牌,比H牌更貴。但要快手,因為唔似會refill!值錢真的很平,雖然難book,但有生蠔食已經足夠!有機會會再去
生蠔,三文魚刺身
salad and cold starter
bread
Popcorn and cotton candy
Popcorn
值錢真的很平,雖然難book,但有生蠔食已經足夠!有機會會再去!
綿花糖
2015-07-01