2015-01-11 3288 瀏覽
咪誤會以為麥記搞起自助餐嚟,此麥跟彼麥不同。今次跟老婆嘅朋友行山,地域更喺少行嘅港島區,而路線仲喺第一次行嘅寶雲道,再接堅尼地道行去中環,飽覽灣仔、金鐘、中環一帶景色,加上清風送爽,心情自不然開朗。如果行過嘅朋友都知,依段路好濕碎,所以行得超輕鬆,而最終目的地其實喺去香港聖約翰救護機構總部嘅「麥當勞道貳號咖啡廳」食晏。餐廳設晌七樓,其實亦喺酒店嘅大堂,因為聖約翰總部除有各項會員服務、救傷課程訓練,亦喺附設酒店住宿,就好似尖沙咀YMCA、佐敦童軍總會咁。雖然貴為酒店內嘅西餐廳,但貫徹番非牟利機構嘅作風,餐廳內無咩豪裝,而且格局都較為舊派,或者講喺舊式嘅西餐廳咁款。不過,環境卻有啲賣點,尤其晌陽光普照嘅下午,一邊落地玻璃窗對住香港植物公園,遠眺中環,感覺悠然洋溢。剛巧餐廳都加上聖誕佈置,我哋就順便當喺提前慶祝!食晏時段,依度主要都喺做半自助午餐,包任食嘅餐湯、麵包、前菜、甜品,少少熱盤及炸物小食,另加一杯餐飲,成人收$155 +10%,小童就收$98 +10%。先介紹吓有咩食物,再分享個味道,因為,食物種類及款式唔多,一眼睇晒,故此,逐樣放相都可以。餐湯、麵包、沙律、冷盤、小食,一張細長枱
咪誤會以為麥記搞起自助餐
。剛巧餐廳都加上聖誕佈置,我哋就順便當喺提前慶祝!
餐湯、麵包、沙律、冷盤、小食,一張細長枱就擺晒。沙律除有凱旋沙律,仲有幾款預製好嘅沙律:吞拿魚紅腰豆沙律、雜果沙律、泰式沙律,以及一盆沙律菜、多款配料、兩款醬汁;冷盤有兩款凍切肉腸及三文魚魚生,而小食喺啲炸洋蔥圈、春卷之類。
頭盤一

雖然喺半自助餐,但都當個套餐嚟食,由自己砌碟頭盤出嚟開開胃先。沙律菜淋啲油醋,加多幾樣製好嘅沙律,糝啲煙肉碎及芝士粉,放片莎樂美及雞肉辣腸。雖然沙律吧個陣容唔喺好鼎盛,但簡單作為一道頭盤,都夠殺架喇
。其實啲沙律唔錯,沙律菜夠新鮮爽脆,個凱旋沙律撈得幾好味,莎樂美腸唔會太鹹,不過啲吞拿魚紅腰豆沙律就麻麻哋
沙律
頭盤二

平時食得肉多,所以,再嚟都喺想再食多碟沙律,但今次就配三文魚,嘩!啲三文魚「厚」切到不得了,差唔多成吋厚,油脂唔喺好強,但仍算肥美嫩滑。
沙律
餐湯.麵包

餐湯其實有分中湯、西湯,前者放晌另一邊熱盤度,喺霸王花煲豬腱,老婆飲過話唔錯;而小弟就揀後者香草魚茸忌廉湯,配個小麥包,忌廉湯打得比較稀咗少少,還好喺湯味幾香幾鮮,又帶有少少魚茸碎。
餐湯.麵包
小食
晌主菜嚟之前,再搵啲小食攝一攝,樣樣一件,又加啲沙律菜擺靚少少先。因為啲小食一早炸好晒放晌度,又無啲暖燈照住,雖然啲咖喱角、春卷都仲脆口,不過,唔喺熱辣辣就無咁好食,而炸洋蔥圈就直頭腍晒。
小食
喺時候輪到主菜上場,基本上喺向侍應落單佢先會送上主菜。一星期七日,日日都有3款主菜可供選擇,個個星期都會轉款。而今次主菜就有珍寶熱狗配薯條、忌廉汁蜆肉炒意粉及冬菇竹笙炆豆腐。
珍寶熱狗配薯條
因為喺朋友所點,唔知味道如何,見佢個做法都好簡單,生菜、蕃茄、雞肉腸、芥辣,感覺好港式快餐店樣,不過,就夠晒大隻,條腸概略至少8吋長。
珍寶熱狗配薯條
忌廉汁蜆肉意粉

小弟就揀意粉,鍾意佢唔太大碟,可以一陣繼續食其他嘢。意粉好有咬口,而且,掛滿香滑嘅忌廉汁,而蜆肉都幾鮮味,只喺作為主菜,賣相略為普通咗。
忌廉汁蜆肉意粉
冬菇竹笙炆豆腐

老婆點嘅豆腐,實為一道中式小炒,所以,跟一碗白飯,為免頂肚,白飯即時退回免浪費。個小炒唔錯,肯定頗健康,少油少鹽,頗清淡,豆腐又幾滑,茨汁又啱啱好。
冬菇竹笙炆豆腐
熱盤

主菜過後,胃納仍有唔少空間,所以,一堆熱葷都有力樣樣試少少,可是話就少少,都砌咗成碟出嚟。全部熱盤嘢晌晒度,包括:中式點心、秘製豬腳薑、炒時菜、炸雞鎚及菠蘿咕嚕肉,整體嚟講,稱唔上咩特色嘢,感覺依幾樣嘢都喺吸引外國人食,但味道平穩,以豬腳薑及炸雞鎚最好食。
熱盤
最後落到甜品,同樣一張細長枱擺晒,芝麻糊(好家常嘅不銹煲盛載)、芒果布甸、美國芝士餅、濃香朱古力蛋糕、朱古力士多啤梨粒、栗子蛋糕、香橙慕絲蛋糕、Dreyer’s雪糕,嚴格嚟講,都唔過10款,對嚐甜品嘅人而言,自然有點失望,但叫做應付到一般人嘅需要。
甜品

前後兩轉試勻所有甜品,第一轉嘅美國芝士餅幾濃香芝士味,下面消化餅底又做得薄,件迷你香橙慕絲蛋糕確喺幾酸香,不過,最好食喺件濃香朱古力蛋糕,因為以朱古力海綿襯朱古力慕絲,再加朱古力漿,超濃郁朱古力味,最具水準,其他嘅不過不失。
甜品
第二轉喺Dreyer’s雪糕搭芝麻糊(喺分開碗裝嘅),前者4款口味揀咗士多啤梨及忌廉曲奇,灑點果仁粒及淋上朱古力漿,但啲朱古力漿無座熱就比較難搞啲,味道上大家都好易接觸依個品牌,無需多講;至於後者味道少甜,但芝麻味亦薄,唯獨質感唔差。
咖啡
甜品少不了一杯咖啡,半自助午餐包一杯餐飲,都喺例牌啡、茶、檸水之類,如想要杯鮮奶咖啡或意式泡沫咖啡,就抱歉未有供應。
咖啡
生果
雖然大家都食飽晒,都繼續閒話家常,此時,最好趁收嘢前夾定啲生果慢慢食,反正,店員都唔會趕你走住,就算唔再食嘢,欣賞吓窗外景色都好吖。
生果
整體而言,食物款色少喺個事實,而味道只屬平穩,唔突出,但亦唔太差,仲要走到嚟半山,吸引力未必好大。要是晌附近行山,賞風景,對食物又唔喺抱太大要求,星期六、日花百零蚊嚟食個晏,散散心都喺可以。
聖誕節