2016-01-19 2588 瀏覽
有幾位外國朋友仔黎香港旅行,作為地膽當然唔少得帶佢地遊山玩水,仲好神心一早book定枱同佢地食餐好。知佢地想試食辣野,同埋想體驗下中華飲食文化精神,於是眾人同遊山頂後,我就帶左佢地黎三希樓,仲按我之前要求比左間vip房我地。呢度好古色古香既裝潢非常吸睛,令佢地好欣喜同興奮,之後我就order左幾道招牌菜比佢地試下,包括口水雞、水煮魚、樟茶鴨等等,食得出味道好正宗,用料都好靚,大家一邊傾計一邊狂食,非常盡興。口水雞用嘅香辛料層次豐富,麻同辣味都好平衡,唔會話其中一樣搶左另一樣,而雞件亦好嫩滑,食完真係會令人口水直流!同班外國朋友仔解釋呢道菜個名,佢地都覺得好funny~而水煮野生魚可以話係呢度必食嘅招牌菜,佢哋有幾種生猛活魚供客人選擇,例如東星斑、桂花魚同龍躉咁,我哋就揀左好滑身嘅桂花魚。入面嘅辣椒一D都唔簡單,有齊子彈椒、貴州椒、雲南椒同花椒,香、麻、辣味俱全,唔怪得有唔少名人同遊客都慕名而來啦!見班朋友食得咁滿意,就知道我既選擇係無錯既~

見班朋友食得咁滿意,就知道我既選擇係無錯既~
2015-11-21