2016-02-11 1943 瀏覽
環境:廿幾年前已經成日嚟飲茶,格局其實同果陣差唔多,當然而家靚咗好多,座位亦都多咗好多,冇變嘅就係依然好光猛,好吖唔會食食吓瞓着!最怕啲黑me蚊嘅地方,真係會瞓着㗎!睇吓賀年菜牌先,竟然冇發財好市?唔信!請阿部長先生過嚟問吓先,佢都話點會冇真係失望。問個部長果陣仲話點會冇發財好市呀一定有!點知佢睇完個menu之後都話,真係冇喎........... 唉猴王賀海龍($298):即係猴頭菇牛肝菌西蘭花炒龍躉球,陰功囉猴年第一日就食猴頭菇,不過冇辦法我最愛猴頭菇牛肝菌西蘭花,媽咪最愛龍躉,要嗌嘅!呢度嘅嘢食呢,功架絕對有嘅,不過千祈唔好expect個樣會好靚,有啲似屋企炒出嚟咁嘅樣,不過唔緊要,只要你好味,就算你唔靚我都接受。 猴頭菇牛肝菌西蘭花數量都算幾多,大概有6塊用油泡過嘅龍躉片, 皮香肉滑,惹味非常生菜包蠔豉鬆($168):有兩碟,一碟係馬蹄、西芹、蠔豉粒,另一碟貼係生菜。西芹有一種得佢先有嘅味道,而偏偏呢種味道令人又愛又恨。如果就咁咁食西芹,當然呢種味道就會好吸引;但而家當撈埋其他配料嘅時候,呢隻味道就會妹仔大過主人婆,完全食唔到蠔豉嘅味道了。可惜可惜,而且話晒今日係新年,碟餸整體

生菜包蠔豉鬆($168):有兩碟,一碟係馬蹄、西芹、蠔豉粒,另一碟貼係生菜。西芹有一種得佢先有嘅味道,而偏偏呢種味道令人又愛又恨。如果就咁咁食西芹,當然呢種味道就會好吸引;但而家當撈埋其他配料嘅時候,呢隻味道就會妹仔大過主人婆,完全食唔到蠔豉嘅味道了。可惜可惜,而且話晒今日係新年,碟餸整體嚟講只有綠色、黑色、白色,如果將西芹換上紅蘿蔔,咁就會食得出蠔豉嘅味道,而且顏色方面亦都會艷麗啲啦
石鍋鮑魚栗子炆雞($268):估唔到份量頗大。栗子口感唔係太粉,而且個心硬咗啲,失望。佢用咗扁平嘅栗子,所以栗子香味欠奉,如果用尖頭嘅就更好啦。問媽咪對雞肉有咩意見,佢話 “吓唔使碟碟餸寫呀嘛?普通到不得了,冇嘢好寫喎!”........ 佢就覺得雞肉炆過龍變得唔滑.... 不過我就覺得好入味!而鮑魚呢係細細粒,OK鮑嚟嘅(栗子大粒過佢),老實講鮑魚味就冇乜㗎啦,不過幾有口感嘅
荷葉飯 ($60): 荷葉似乎乾咗啲,一搣就爛,荷香似有還無,唉..... 入面嘅豬肉用瘦肉,好在唔肥膩!大概有4條蝦乾,但冇乜蝦乾香味..... 而且飯嘅豉油味過重,蓋過天然嘅荷葉香味,可惜可惜
西米焗栗子布甸:似乎係即做,所以都等咗一陣... 金黃色嘅表面有少少燶,正正就係當年喺點心車見到嘅西米焗布甸!布甸充滿椰香,西米口感軟綿綿,配上栗子蓉令布甸更加軟滑,不過唔算甜,好味!
服務:OK
2016-02-08