2012-09-15 1515 瀏覽
公司食飯,去北角渣華軒食飯,想不到北角體育館內,竟然有美味的特色中菜吃。訂左特色私房菜全包宴(12位) ,因為得幾圍枱,所以可以慢慢食,侍應也照顧周到,廚師更周不時出來介紹菜式。12 樣餸雖然不是全部好味,但整體真是不錯。有好多特色未吃過的中國菜,而且平民價,食物優,千幾蚊,每人都是夾百幾蚊。等齊人,終於上菜,第一round1) 京淮五小碟,有海蜇,海參,木耳,面根,拍青瓜。叫做樣樣有,但我覺得並不好味。2) *杏汁白肺湯,鐘意杏汁的人一定好喜歡。雖然本身唔鐘意杏仁的味,但一飲就知足料又滋補,非普通湯,所以飲左兩大碗。3) *古法蒸桑拿蝦,一上枱就煙霧迷漫,煙散完,見到有大量蝦被一d藥材薰蒸。真是好多蝦,蝦浸有淡淡的藥材味,不會太濃,而且好鮮美。good !!4) 回彊火焰羊鞍,攞起一支羊鞍,礁芥辣食,啖啖肉好滿足。 烤到剛剛好,鮮嫰有汁,有羊羶味又有回彊香料,真是好好味。 第二round5) 蝦子鮮茹螺片: 本人見唔到蝦子,但d 冬茹真是好香,d 生菜吸哂d蠔油汁的精華,最好味。6) 蒽麻貴妃雞: 廚師話用左4個步驟整,聽就好複雜。食落口就同出面差不多,比出面的雞無咁鹹姐. =.=

等齊人,終於上菜,第一round
古法桑拿蝦, 回彊火焰羊鞍,京淮5小碟

第二round
蝦子鮮茹螺片
蒽麻香貴香雞
清蒸大海斑
7) 清蒸海斑: 條魚真是好大條,旦可以再蒸得滑餾d 就好。好鐘意食魚,尤其一啖魚肉一啖蔥一啖豉油,正!!
8) 翠林白雲伴櫻,即係賽螃蟹,這個可以不吃,因為西蘭花沒味,蛋白不夠滑。

第三round
磯燒元貝釀蟹蓋芝士燴伊面
9) 磯燒元貝釀蟹蓋芝士伊面: 元貝大粒,釀蟹蓋精緻,芝士汁嫌太少,不過呢度的芝士汁無出面咁肥膩,讚!!!
黃金菓蒸粽
10)* 黃金菓蒸粽: 聽講是家傳菜冠軍,我未食過封煎粽,切得好細件,一啖放入口,覺得好過食抄飯,同事個個話好味,正。
炸越式蝦卷
11) 炸蝦卷: 我無咩要求,夠脆就可以,咬落夠鬆 ^^ ,礁上湯汁吃。清清地,ok
12) * 椰汁官燕湯圓: 官燕我就揾唔到,但呢個糖水不是椰汁咁簡單,係椰漿,加芝麻湯圓,好好味。

完場
有西瓜及火龍果盤
仲有熄燈唱歌送壽包....,有蠟燭。

食得飽飽離場去 ^^

2012-09-13