心血來潮想飲茶,最後決定喺富嘉閣同海逸軒二選其一,雖然知道兩間價錢都係中上級,而且評語都唔太好,不過因為就腳,所以一於試下,今次就揀左劣評較少嘅海逸軒!睇下佢盧山真面目!我地一行三人大約中午12:30去到,侍應帶位後,一望四周只有我地一檯客,活像闊佬般包場的感覺!未幾,約五分鐘後便有八檯客人來了!或許今日係星期六,大家瞓晏D先黎嘆茶呱!酒店果然酒店,呢度裝修骨子而雅緻,由布席、桌布、餐巾、餐牌都以棗紅色為主色,矜貴而不流於低俗!筷子和匙羹下更有個金銅色的餐具托,這東西顯然就是平時酒樓擺酒時先會見到!真係架勢堂! 我地打開餐牌,果然如其他食評家所說的點心很少選擇、而且價錢真的很貴!普通飲茶必叫的,如:蝦餃燒賣牛肉,呢度都要$46(未計加一),講真,我真係俾佢嚇親,唔知叫咩點心食好!。。。不過,人一世物一世,如果係好味嘅,咁又抵番!先唔講食物,海逸軒D普洱真係水滾茶靚,D服務又好,侍應又有禮貌,招呼殷勤周到,嗯,似乎又幾好咁喎!我地叫左:蟹籽鮑貝燒賣、上湯瑤柱小籠包(一籠四件)、春風得意腸粉、荷葉飯、金果杏仁茶! 蟹籽鮑貝燒賣($46):大大粒絕無欺場!佢上面真係俾蟹籽同鮑貝覆蓋,味道不過

蟹籽鮑貝燒賣($46):大大粒絕無欺場!佢上面真係俾蟹籽同鮑貝覆蓋,味道不過不失!我個人認為,點埋隨檯附上嘅豆板醬都幾好食!

上湯瑤柱小籠包(一籠四件)($42):每隻都晶瑩剔透,瑤柱又多!小籠包入面嘅湯溫熱飽滿,一唔小心真係俾佢燙親!

春風得意腸粉:個名真係趣緻,真係估唔到佢會係一碟點樣嘅腸粉!原來佢入面有油炸鬼加蝦膠加鮮蝦和冬菇,好似有條春卷包左喺腸粉裡面咁!出色而味美,油炸鬼又脆,夾埋D餡料一齊,食落真係幾特別!

荷葉飯($128):唔好睇個價錢咁貴,呢個荷葉飯真係幾得!配料多,粒粒飯唔粘膩之餘仲充滿荷葉香,連個伴碟嘅車厘茄花花都見出廚師的心思!Good!

金果杏仁茶($38):後加嘅甜品更是驚喜!幽雅杏香加少許綠豆茸,香滑豐厚得黎又唔太甜,吃下去每口都刺激你的味蕾!

總括來說,呢餐真係好滿足!無論點心、服務都非常好,雖然初時真係俾佢嘅標價嚇親,但係每樣食物都貨真價實,好味又足料俾客人,海逸軒真係值得一試!

每隻都晶瑩剔透,瑤柱又多,入面嘅湯溫熱飽滿!
春風得意腸粉出色而味美!上菜時已cut 開幾段方便客人share 夾黎食,真細心!
大大粒蟹籽鮑貝覆蓋,絕無欺場!
好似有條春卷包左喺腸粉裡面咁
配料多,粒粒飯唔粘膩之餘仲充滿荷葉香
2011-06-25
每隻都晶瑩剔透,瑤柱又多,入面嘅湯溫熱飽滿!
大大粒蟹籽鮑貝覆蓋,絕無欺場!
好似有條春卷包左喺腸粉裡面咁
配料多,粒粒飯唔粘膩之餘仲充滿荷葉香