2013-12-22 3830 瀏覽
晚上八點剛於北角收工,肚不停打鼓正諗緊個頭有咩食,腦海閃出 叉燒+北角+和平小飯店!第一叉燒係我至愛,所以之前睇倒雜誌介紹呢間飯店有好味叉燒,就一直記住。位置唔難搵,大街見倒"獅子銀行"轉上斜路向左望就係。店內有大圓枱、小方枱和卡位,由於位處住宅區所以差唔多都係附近街方嚟開餐。可能第一批食客開始走所以大概15分鐘有位,如果六、七點嚟早好book定位。雖然店名係小飯店,但提供嘅菜式都唔止一般小菜,海參、鮑魚、翅湯同海鮮樣樣有。 事不宜遲馬上點菜!叉燒拼燒鵝 - 叉燒色澤吸引燒得夠火候有少少燶邊但唔會好乾仲熱熱地咖,半肥瘦肉好鬆軟,最正喺肥同肉瀜為一體而唔覺肥膩,不過味道偏甜同調味醃得幾濃?爆鵝都係店嘅推介,皮脆肉瘦但略為唔夠肥美無乜肉汁,此店無上菜前澆D燒味汁,所以碟底無汁點。份量唔多約夠兩個人食。豉油王煎蝦-有8隻中蝦都煎到好脆連殻都食埋,最惹味係啲蒜同乾葱最好送飯。其實我都食得幾咸咖,不過呢碟味道都係偏咸。金銀蛋時菜-我揀咗西洋菜味道都幾match。基於有咸蛋關係,整體有少少咸。蟹粉蛋白釀蟹蓋-$48隻要兩隻起,大閘蟹蓋下面有蒸蛋白而上面蟹粉見倒蟹肉同膏。不過屬小大閘蟹嘅蟹蓋所以份量

蟹粉蛋白釀蟹蓋-$48隻要兩隻起,大閘蟹蓋下面有蒸蛋白而上面蟹粉見倒蟹肉同膏。不過屬小大閘蟹嘅蟹蓋所以份量少咗DD不過呢個菜係手工菜用唔同工序做。
整體小菜夠鑊氣,不過今次感到咸味重咗D。

題外話/補充資料: 店內有大電視,可以邊睇邊食。有做午市同下午茶。