2K
2016-03-17 2661 瀏覽
放工返到大埔下午兩點正到步,人山人海呀 ﹗好采剛好發現有個單丁位,一個人食野既好處咪係易搵位囉。廚房阿姐們內內外外都剛柔並重、不慌不忙、慢條斯理、中氣十充,您急佢唔急,等上十五、廿十分鐘都值回票價既。雖然等得耐,不過高質好味道就算啦 ﹗廚房阿姐慢工出細貨,繁忙時間等上半個鐘唔出奇,如果唔想等得太耐,最好十二點半前到場,而且佢地最遲下午三點左右就賣晒收檔喇 ﹗豉油湯底真係熱辣辣又清甜,忍唔住要飲多幾口先起動食麵。原來差不多一年無黎幫襯,多數去弟哥新蔡度食,質數滿意,出貨又夠快。魚蛋鴛鴦加底加皮走蔥,熱辣辣送到,香噴噴即時唾涎欲滴,抺都黎唔切。棉滑河粉溫柔地抱著嚥韌熟麵齊齊沐浴於濃濃甜湯之中,掛著湯汁直衝肚裡去,超美味 ﹗一棉一彈,雙重享受 ﹗湯汁混入大量辣椒油份外刺激甜美,越食越起勁 ﹗熱騰騰既濃郁豉油湯底加上嚥韌靚麵、棉滑河粉,拍案叫絕。雖然貪心,但份外好味道 ﹗河粉同熟麵均煮得剛好,應滑則滑、應嚥韌則嚥韌。從來無機會投訴既粉麵,煮得滑既滑、彈既彈,掛上大量香甜湯汁及香辣辣油,邊有得輸呀 ﹗魚蛋重魚味,美味非常 ﹗一粒又一粒、一束又一束不停輸送,轉眼整碗已消滅掉。湯底清甜略有冬菜香味,

河粉同熟麵均煮得剛好,應滑則滑、應嚥韌則嚥韌。從來無機會投訴既粉麵,煮得滑既滑、彈既彈,掛上大量香甜湯汁及香辣辣油,邊有得輸呀 ﹗魚蛋重魚味,美味非常 ﹗一粒又一粒、一束又一束不停輸送,轉眼整碗已消滅掉。湯底清甜略有冬菜香味,好開胃。熱騰騰湯底甜美可口,河粉滑溜、麵又嚥韌,摟作一團跳入口,兩種唔同質感打得火熱,正到痺。每啖都掛上我致愛既激辣辣椒渣,好好味。

魚蛋鴛鴦加底加腸加皮,我擔心唔夠飽,本想另叫一碟炸魚皮,但侍應叔叔怕我食唔晒,所以建議我加餸好過叫一碟,咁就聽佢意見啦,但食晒都唔夠飽囉,佢似乎低估左我食量喇 ﹗等左廿幾分鐘,熱燙燙既魚蛋鴛鴦終於都到步,粉腸超水準呀 ﹗又滑又彈牙,肥美到不得了,沒半點苦澀味,最重要係絨毛體保存得非常好,香甜又軟棉棉,真係好正呀 ﹗非常香甜肥美脹卜卜,腸皮滑嘟嘟巧彈彈的,裡面軟軟棉棉粉粉,腸味濃而不澀,唔怪得上過數次電視飲食節目啦,讚。

炸魚皮,食過無數次都合格既,但今次真係有點炸過火。深啡色非常脆卜卜,仲帶少少燶味添呢。我一向唔太喜歡乾哽,浸湯好味好多,又無咁咸啊。炸魚皮浸湯後依然非常脆口帶濃郁魚味,自家風格炸魚皮真係大埔獨有,連皮連肉一齊炸,浸湯半脆半腍半濕潤最鍾意,正啊 ﹗

白雪雪魚蛋魚味濃而結實,魚片散發淡淡咸香且滑溜,大愛 ﹗每次主打必定係魚蛋,鐵膽無甩拖,自家秘製魚味濃郁,鮮而不濁,彈牙結實 ﹗魚蛋魚片既魚味既香且濃,滑滑彈彈 ﹗質感實淨又彈牙,魚味香濃,太好味喇 ﹗

牛腩河多蔥,炆得非常入味喎,難得口感軟棉鬆化又 juicy,good ﹗河粉夠晒滑而硬淨,最衰唔夠棉,要夠棉先可以吸得更多湯汁麻,更加好味麻。淨蛋片,魚味濃郁、質感富彈性,正正正 ﹗本想買斤返屋企打邊爐用,但同辣椒油一樣不設零售呢 ﹗

淨蛋片,招牌魚蛋梗係必食啦,好多食客都有 order 喎,都係一碗粉麵加一淨餸呢,抵食過加餸?濃厚豉油味湯底浸住咸香魚蛋魚片,一撈掉入口,不能遮掩既魚鮮味,魚蛋結結實實好健康、魚片爽爽彈彈夠生猛 ﹗

自家激辣辣椒油,我的最愛 ﹗又無晒辣椒渣,有無搞錯呀 ﹗依家辣椒好貴咩?辣椒渣唔見晒,好唔開心囉,主動問阿姐要辣椒渣,居然答我話無,係得油架乍!上次黎又係咁,哼 ﹗辣椒油點及得辣椒渣香濃呀,而且淨係油好易肚痛呢。到底係咪您地自己收埋晒呀?淨油唔夠香又唔夠辣呢,隊兩三羮油都不及一羮渣勁 ﹗對面條友見我不斷飊汗,大啖大啖辣椒油倒落口又唔洗飲野,好出奇咩 ﹗
魚蛋鴛鴦加底加皮走蔥
牛腩河多蔥