2016-12-11 753 瀏覽
元朗食肆臨立,選擇多蘿蘿,今晚我就在近又新街靜中帶旺處找到一個談心地。Urban United Burger & Bar顧名思義是食特式漢堡包的西餐廳,但估唔到22:00-00:00它又變成可點酒摸杯底的bar場地。店外那黃色格仔窗框、落地玻璃門框,紅磚牆,橙黃溫色燈好吸引我。 因看上去好warm,就似去朋友家home gathering咁。店内裝飾的元素,小盤栽、塗鴉牆、小吉他高bar櫈座,bar tender前的品酒座都令我有周末的錯覺。今晚點了两客特色漢堡,登、登、登、登,一客高山飛驒和牛堡、一客特大阿拉斯加魚堡配熱朱古力及粉紅豹梳打。飛驒和牛肉嫩又無“so"味,厚厚一塊,上面的醬汁、芝麻量恰到好處,包烘得熱辣辣,配沙律菜食更加滋味。朱古力味濃但不太甜。叫得特大魚堡那塊魚好夠斤両,足足有4/5把义那麼長,就不知是否氣炸的,又脆又不油膩,肉嫩嫰的,好好味。杯粉紅soda睇都已經賞心悦目,聞就香味稪郁,飲落甜甜地。問bar tender才知裡面有2種花香加果汁,無怪咁特別。加埋朶好鬼lady的玫瑰,齋揸住心情即時靚靚。同友人一直傾到鬼咁晏,結帳離開時見bar市轉的menu上有牛油果軟

朱古力味濃但不太甜。
同友人一直傾到鬼咁晏,結帳離開時見bar市轉的menu上有牛油果軟殼蟹Taco、小食大拼盤等送酒的食品,口水長流,但胃不爭氣,實在食不下。下次就留待下次來嘗。
  • 阿拉斯加特大魚堡