餐廳: 鮨文
資訊:

2015-10-13 443 瀏覽
今晚去到元朗咁遠食日本菜,絕對係慕名而來,一直聽身邊好多唔同既人推薦黎食,食完感覺係-絕對值回票價、物超所值。識食一定係坐bar枱食,睇住師傅即切即食,無得再新鮮啦掛?不過都要book位先可以確保係坐呢度,睇住師傅唔同既功架好賞心悅目。食日本菜點少得Sake,林林總總都有,睇到眼花撩亂,未食野已經想飲番杯。擺設好有特色,真係有少少覺得自己身處係日本,品嚐最鮮味既刺身壽司,呢間食既野都係廚師發辦,只要揀左想食邊個套餐,師傅會跟據當日最值得、當造、新鮮既食材而去製作,比起自己去揀食咩好,由師傅去發辦更加可以食到魚生最新鮮既時刻,係岩既時候食岩既食材最重要,當造呢家野我諗都係交比師傅呢d有經驗既人去幫我決定好了,哈哈。今晚揀左「正」呢個套餐,有4款刺身、6件壽司、1條手卷、魚湯、蒸蛋同甜品。先食前菜,呢個係蕃茄、豆腐、水菜以柚子汁Mix埋一齊食,水菜好爽口,豆腐食落有d似豆腐花既質感,蕃茄帶稔,配埋微酸既柚子汁,作為一個前菜絕對合適,好開胃。另外仲有醃製過既銀魚仔,鹹中帶魚鮮,作為小食好好。食完前菜師傅就已經準備好第一款刺身野生油甘魚,呢種油甘魚比平時食既油甘魚更加濃味,食落更係有入口即溶既
另外仲有醃製過既銀魚仔,鹹中帶魚鮮,作為小食好好。
食完前菜師傅就已經準備好第一款刺身
野生油甘魚,呢種油甘魚比平時食既油甘魚更加濃味,食落更係有入口即溶既效果,好鮮甜,嫩滑既口感可以配旁邊既山葵,呢種山葵唔係一味辣一味攻鼻,帶有淡淡既Wasabi味又可以帶出油甘魚既鮮味,呢種對比絕對令人回味無窮。
深海池魚,就咁睇個色澤好靚,呢個池魚要配埋薑蔥豉油食,豉油有中式既感覺,池魚有咬口,肉質結實,薑蔥豉油帶出其鮮甜,讚。
秋刀魚,呢個都係配薑蔥豉油,當中秋刀魚既油脂分佈好平均,油脂既香係口腔久留不走,一絕。
帆立貝,作為帆立貝既愛好者,呢件安排係咁多款刺身後上場絕對無失色或被比下去,呢個帆立貝係大隻果種,輕咬一細啖已經可以食到佢既鮮甜,作為刺身既結尾相當唔錯。
食啖熱菜之後就食黑松露蒸蛋,未食已經聞到黑松露既香,令到人引唔住快快影完相就食
食之前先推開上面既黑松露,更加平均分佈,咁樣啖啖都會有黑松露既味。蒸蛋夠滑,而且比起平時食既蛋味更加濃同突出,入面仲有蟹柳同蝦肉,除左黑松露既香,更加鮮甜滑嫩。
差d唔記得講sake,必點,簡直係絕配,簡單「梵」既純米大吟釀,聽聞呢個曾經係皇室貢品,世界級既清酒黎到一定要一試
飲之前店員比左各式各樣既清酒杯我地揀,揀番隻岩自己既再飲!
飲一啖就知道點解會係世界級,味道相當醇厚,濃郁得黎帶甘醇滑順,必定要凍住黎飲先可以更加發揮到當中既香醇。
壽司時間,呢間既壽司飯會見到同平時出面色既唔同,有少少豉油既顏色,其實係赤醋飯,價錢比平時壽司醋貴,但係較正宗,酸味較強,但食落更好味。
金線鯛,日本既紅衫魚,紋路相當靚,粉粉黃黃,魚皮既位置比較有咬口,魚肉鮮甜且軟,面頭既蔥提升左魚既鮮味。
大拖羅,上面掃上薄薄一層既豉油,魚脂既分佈十分平均,可以見到拖羅既油花,令到成片帶點粉紅,有入口即溶既效果,魚既鮮味再係口度慢慢散出,好耐無食過呢種味道,回味。
牡丹蝦,好貼心咁去左蝦尾殼,可以成舊放入口食,牡丹蝦亦係相當鮮甜。呢度既所有壽司都唔需要點豉油食,鮮甜得黎唔會淡。
吞拿魚醬油漬,呢個係岩岩坐底嗌完野師傅就將片吞拿魚放左係醬油度浸住,到差唔多要食既時候再拎起用紙吸乾,本來以為浸咁耐會鹹,點知食落完全唔係果回事,食到既有淡淡醬油味,但無蓋過吞拿魚既鮮,相當新鮮。
呢度一定要食既當然係呢個紅遍網絡既海膽杯
底係赤醋飯,上面有堆得滿滿既馬糞海膽,面頭有隻甜蝦,有條好靚既蝦尾係上面,就咁睇已經好吸引,食一小啖發現係欲罷不能,馬糞海膽入口即溶,帶淡淡既海水鹹味,配以底下既赤醋飯,大滿足。
手卷係黃蘿蔔加拖羅手卷,師傅即卷,見到入面既材料相當足料,呢個配搭係日本最常有既配搭,簡單得黎好味,脆口既黃蘿蔔配上鮮味拖羅,輕點一下醬油鮮味更突出!
魚湯,成碗呈奶白色,可想而知魚味有幾濃,底更有豆腐粒,令到湯飲落更滑更香。
最後甜品係蜜瓜,甜得誇張,蜜瓜原來可以咁甜,清甜得黎帶蜜瓜既香味,作為成餐既結尾好完美。