2012-07-27 100 瀏覽
好耐無嚟鷄地呢邊食嘢,發覺真係多咗好多選擇。可能係Yoho同Mid-town開始聚集一班新消費群,但競爭亦越來越大。今日落雨不知不覺就走進入呢間有越式生牛肉粉食嘅越式小餐廳。在元朗各式各樣嘅美食多的是,但做得好嘅真係唔多。西餐廳格局,坐下,侍應介紹下午茶餐,小食,及午餐。個人喜好越南生牛肉河粉,叫了一客,另外凍檸茶餐飲。不到五分鐘,全部到齊。但生牛肉河粉並無配香葉,九層塔;只另外用一個好精緻嘅透明小器皿裝了一小粒青檸,紅辣椒碎等。先試湯,好清,夠熱,但不是正宗越式粉慣有的味道。可能他們自己改良過,但自己不喜歡。牛肉厚薄適中,但嫌份量太小,亦沒有甚麼味道。最後加上店內特制魚露,三分鐘就食完。反而杯凍檸茶沖得唔錯,甜度適中。見餐牌介紹有越式火鍋,但湯厎同食物係分開收錢。其他亦有什麼軟殼蟹菜式,特飲等,不是太吸引。餐牌有介紹老闆是在外國讀餐飲管理時在越南餐館打工時發現餐館內越式火鍋很特別而引進回香港。或者有機會會試下個越式火鍋。但都不敢抱太大期望,因為試過生牛肉河粉就知道此店水準。始終之前千色後面叫越棧嘅牛河同食物都有水準,可惜已經無做嘞。面對鷄地越來越多食店競爭,我希望越滿居能加以改善,否

面對鷄地越來越多食店競爭,我希望越滿居能加以改善,否則不出一年內一定被周邊嘅同行淘汰。
2012-07-27
  • 越式火鍋