2015-04-13 2575 瀏覽
呢間餐廳個名聽左好耐,趁復活節假期終於去一試!(本人食野比較鐘意說實話,不喜勿看)同預期一樣,等位等左足足兩個鐘!!!但大家好似中左毒咁,門口依然人山人海=.="天氣又熱又焗,幾次想放棄離開,但都入到去,唯有繼續等。。。。好唔容易捱左兩個鐘等候時間,終於入到去坐底餐牌三張,冰室格局,等左咁耐,一於盡試盡食熱要就快暈,店員推介飲話梅柑桔,味道酸酸甜甜的確係好醒神,不過飲完仲口渴,畢竟話梅味精好勁,飲凍檸茶會比較穩陣招牌菠蘿包:平凡嘅菠蘿包入面放塊蕃茄、煎隻任個一間茶餐廳都做到嘅煎蛋,我係有點失望的。招牌芝士咸牛肉蛋朱仔包:一個朱仔包+煎蛋+煎咸牛肉,只要你加幾蚊俾茶記都一樣有得食!。。。。哈哈哈所向無敵餐蛋麵:到呢個位我只能說,塊餐肉係用心煎,因為全塊連邊位都係煎香左嘅,同埋有幾條菜俾你食。至於有幾所向無敵呢。。。。哈哈,相信好多屋企嘅阿媽級都係鮮茄豬扒雞翼通粉:呢個算係比較好啦,蕃茄湯底蕃茄味算係真實,雞翼同豬扒醃嘅時間充足,唔會啖啖食死肉咁,唔錯!食完唔會有好味精感覺皮蛋芫茜豬潤牛肉米線:呢個有驚喜!!好係阿媽煲得耐左嘅隔夜皮蛋芫茜湯味道,又或者係打邊爐到尾皮蛋芫茜湯底!豬潤牛肉好熟
好唔容易捱左兩個鐘等候時間,終於入到去坐底
餐牌三張,冰室格局,等左咁耐,一於盡試盡食
招牌菠蘿包
招牌芝士咸牛肉蛋朱仔包
所向無敵餐蛋麵
鮮茄豬扒雞翼通粉
皮蛋芫茜豬潤牛肉米線:呢個有驚喜!!好係阿媽煲得耐左嘅隔夜皮蛋芫茜湯味道,又或者係打邊爐到尾皮蛋芫茜湯底!豬潤牛肉好熟好有趙口,隔夜湯加米線咁口味。。。。至於下唔下到火因人而異
題外話/補充資料: 總括黎講,呢個價錢有呢個份量絕對係抵食嘅,但至於要等咁耐都唔係問題,因為呢度嘅味道真係可以俾到家的感覺大家,假期有時間去郊遊順便食埋都唔錯,因為至少唔駛日日食連鎖式餐廳,呢度可以一次過食到好多回憶的味道,但唔好要求太多,因為真係家庭feel同埋平價。
2015-04-11