2014-10-07 3466 瀏覽
上星期在中秋節後, 一個上午放假的平日, 搭輕鐵去坑尾村站, 行約5分鐘, 想去潮openrice人氣食店拜華嫂冰室, 失敗而回, 原來中秋節放大假, 15號才開, 白行一場。終於到9月15日, 適逢我又放假, 可以再戰華嫂, 今天11點左右就去到, 已見門外有大約十人等位, 但我一個人, 就立即有位了, 呵。 香煎豬扒 秘製雞翼 蕃茄通粉$39凍檸益力多$15豬扒是薄身的, 肉質都幾嫩, 易咬但雞翼原來更出色, 肉質十分軟滑, 滷水也入味至於主角蕃茄湯底, 有少少微酸, 感覺像日本小罐的蕃茄汁飲品味, 應該是把蕃茄打成蓉所做成, 味道應算天然益力多與檸檬味十分之夾, 也是預料中事, 只是之前沒人想到, 酸酸甜甜加上大量冰, 在炎炎夏日下喝到, 感覺很清新解渴! 杯裡真的有檸檬啊, 真材實料的。 招牌菠蘿包$15 招牌菠蘿包即叫即做, 皮是很鬆脆的, 新鮮熱辣, 蛋好厚身, 應該用到幾隻蛋, 加上一片蕃茄, 減少膩感, 有少少牛油溶在包內, 一咬下去, 幾種味道令你味蕾得到滿足。記得招牌菠蘿包要即上即吃, 才好吃, 吃完這個包, 都飽了八成, 於是我只好將大部分的蕃茄通粉帶走 (

香煎豬扒 秘製雞翼 蕃茄通粉$39

凍檸益力多$15

豬扒是薄身的, 肉質都幾嫩, 易咬

但雞翼原來更出色, 肉質十分軟滑, 滷水也入味

招牌菠蘿包$15

記得招牌菠蘿包要即上即吃, 才好吃, 吃完這個包, 都飽了八成, 於是我只好將大部分的蕃茄通粉帶走 (我已預先準備了食物盒)。

2014-09-15
  • 招牌菠蘿包