2014-04-12 2143 瀏覽
家人同我預祝生日, 晚飯嚟呢度食齋, 邊個話生日一定要大魚大肉, 食齋都no problem~ 只要係一家人開開心心食飯就得~ 雖然book咗枱, 但上一枱人未走, 都要响門口等一等, 因為入面得好少枱, 成間舖好細~真係神速, 落單唔夠5分鐘, 已經開始上菜, 而且陸陸續續好快上齊, 成餐飯好似食咗唔夠45分鐘, 真係除咗茶餐廳之外, 都未試過咁快食完餐飯~  鮮什果咕嚕肉有少少魚什果粒, 取代平時只係得菠蘿, 而咕嚕肉亦好像真, 原來係用猴頭菇整架~ 相似度有90%  芋頭魚齋舖的例牌菜, 但我覺得一般, 唔係好夠脆, 同埋芋頭味唔夠, 可能d芋頭唔係當造  片皮鴨其實係片肉鴨, 因為佢初到一塊塊, 而且又黑忟忟, 又冇一層皮一層肉, 只有一層, 所以似係片肉鴨多d, 但味道都幾似, 同埋又有d青瓜比你夾, 最正係個飽, 熱辣辣~ 相似度有80%  沙爹串燒質感差咗少少, 太散, 唔似d肉咁實淨, 味道亦冇燒烤味咁香, 只係個汁似~ 相似度有50%  焗南瓜飯食南瓜多過食飯, 如果鍾意食南瓜的朋友一定啱, 因為個南瓜好甜, 可能近萬聖節, d南瓜當造又靚  芥辣芥

芋頭魚

焗南瓜飯
焗南瓜飯

芥辣芥蘭炒牛仔肉
芥辣芥蘭炒牛仔肉
呢個係等應姐姐介紹, 真係好有芥辣味, 但唔算好濃, 都接受得到, 個牛仔肉就一般, 口感唔太似~ 相似度有50%

脆皮燒腩仔
脆皮燒腩仔
個名好吸引, 但一d都唔似, 無論賣相定味道, 都同真正的差好遠, 個皮又唔脆, d肉又冇肉的質感~ 相似度有20%

綠豆沙
是日糖水, 好正, 好夠味, 但又唔會太甜
2013-10-01
生日